I flera hundra år har Caleta de Vélez öster om Málaga varit kustens epicentrum med yrkesfiskare. I torsdags invigdes ett museum som visar bilder och redskap som yrkesfiskare har använt sig av.

Det går under namnet Centro de interpretación de la Pesca och visar ett yrke som sysselsätter omkring tusen personer i Caleta de Vélez. Museet är beläget i en 46 kvadratmeter stor lokal. Här finns olika fiskeredskap som använts som not, trålning och modeller av fartyg, knutar, tillhörigheter och historiska fotografier.

Vélez Málagas borgmästare Antonio Moreno Ferrer klipper bandet och inviger fiskemuseet.

Vélez Málaga kommun har investerat 6.000 euro i museet som ligger på calle Don Faustino nära gamla kustvägen N-340. Det är öppet på förmiddagar och eftermiddagar måndag till fredag samt lördagar på förmiddagen i samband med marknaden som hålls bredvid.

Vice borgmästaren med ansvar för La Caleta de Vélez, David Segura (GIPMTM), berättade vid invigningen i torsdags att Caleta de Vélez är Andalusiens största fiskehamn med mer än 400 familjer som lever och riskerar sina liv dag efter dag. Det är ett liv som gått i arv med generationer av yrkesfiskare som barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Fiskehamnen har blivit mer synlig då strandpromenaden paseo marítimo i Torre del Mar förlängts till hamnen.