Svenskar i Spanien kommer precis som tidigare att behöva resa till ambassaden i Madrid för att förnya sitt pass. Svenska Magasinet kan idag berätta att planeringsstaben vid Utrikesdepartementet har beslutat att inte köpa en mobil fotostation till ambassaden i Madrid. Av Ola Josefsson

Det innebär stora ansträngningar för Spaniensvenskar att förnya sitt pass då man måste ta sig till ambassaden i Madrid. Speciellt för äldre personer som inte är så flyttbara.

Svenska Magasinet har tidigare berättat att ambassadpersonalen i Madrid framfört önskemålet till UD om en mobil fotostation vid flera tillfällen. Det finns ett stort behov i Spanien eftersom det bor många svenska medborgare här, både på fastlandet, och på flera öar.

Med en mobil fotostation skulle de svenska honorärkonsulaten i Málaga och Torrevieja kunna ta emot passansökningar. Men så blir det nu inte.

Annons

– Det går får närvarande inte att prioritera att bevilja svenska ambassaden i Madrid en mobil fotostation på grund av kostnaderna, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst till Svenska Magasinet.

Det kärva budgetläget på Utrikesdepartementet ställer till bekymmer och det finns helt enkelt inga pengar till en mobil fotostation. Dessutom krävs det ny utrustning och utbildning av personal vilket innebär ytterligare kostnader.

Det är ett mycket trist besked till alla Spaniensvenskar och även för personalen på ambassaden i Madrid som har uttryckt sin önskan att bli mer serviceinriktade. Frågan alla ställer sig är om budgetläget är tillräckligt bra nästa år så att det finns utrymme till en mobil fotostation. Eller väntar nya besparingar.

Bildtext: Så ser den ut – den mobila fotostationen som Madridambassaden och alla Spaniensvenskar hade hoppats på (Foto: Utrikesdepartementet)

Mobil fotostation för passansökningar kan bli verklighet i Málaga