Spaniens regering kan vara på väg att få igenom budgeten i kongressen efter att regeringspartiet Partido Popular nått en överenskommelse med det regionala baskiska partiet PNV. Kravet från PNV har varit en höjning av samtliga pensioner med 1,6 procent.

Aldrig någonsin har en spansk regering satsat så mycket pengar i en budget på social välfärd. Inte ens någon av Spaniens vänsterregeringar med PSOE har lagt så mycket på social välfärd. Det säger Spaniens finansminister Cristóbal Montoro (bilden).

PNV:s talman Aitor Esteban har på onsdagen meddelat att man gjort en överenskommelse med regeringen om höjda pensioner med 1,6 procent. Samtidigt höjs änkepensioner.

Överenskommelsen med PNV betyder att regeringspartiet kan få stöd av 175 mandat i kongressen. De övriga partierna som väntas stödja budgeten är Ciudadanos, Foro Asturias, Coalición Canaria och UPN.

Annons

Det är lika många mandat som väntas rösta emot. PSOE, Podemos, ERC, PDECat, Nueva Canarias och EH Bildu har också sammanlagt 175 mandat i kongressen.

Kongressens talman Ana Pastor kommer närmast att kalla till omröstning i kongressen. Totalt kan tre omröstningar hållas tills ett resultat är klart.