Brist på servitörer och kockar tvingar barer att hålla stängt vissa dagar

av | jul 21, 2025 | Näringsliv, Nyheter

De senaste årens turistboom, ökade hyreskostnader samt minskat intresse för serviceyrken gör att många restauranger och barer på Solkusten har svårt att hitta kvalificerad personal.

För vissa restauranger finns inget annat alternativ än att hålla stängt vissa dagar.

Det är Javier Frutos, ordförande vid serveringsställenas förening Mahos (Asociación de Hosteleros) i Málaga som säger att problemet är extra stort vid finare restauranger som har högre krav på mer välutbildad och erfaren personal vid både servering och kök.

Även representanter för strandbarer och det lokala näringslivet uttrycker samma bekymmer.

115 000 i augusti

Antalet anställda i Málagaprovinsen inom serveringsnäringen ökar från 92 000 eller 94 000 under januari och februari till 110 000 i juli. En siffra som ökar till 115 000 i augusti, skriver Diario Sur.

Javier Frutos tillägger att det vanligtvis behövs mellan 5 000 och 6 000 nyanställningar under högsäsong. Det är svårt att hitta utbildad personal. Dessutom har hyrorna skenat vilket gör det svårt att locka personal från andra regioner eller från inlandet som vill jobba på kusten.

Intresset har enkelt svalnat.

För övriga gäller det många gånger att arbeta extra med övertid vid veckosluten.

20 000 arbetssökande

På måndagen hölls ett möte mellan den regionala arbetsförmedlingen och serveringsställenas förening Mahos efter Diario Surs granskning. Det framkom vid mötet att det finns nästan 20 000 arbetssökande servitörer i provinsen.

En siffra som går emot Mahos uppskattningar att det saknas folk inom serveringsnäringen.

Enligt branschen handlar det om att hitta kvalificerad personal och inte bara hur många som finns registrerade i databasen vid arbetsförmedlingen.

När arbetsförmedlingen i sin tur ringer upp arbetslösa för att uppmuntra dem att anmäla sig till utbildning säger de att de inte vill slänga bort två år av sina liv på en utbildning för att därefter arbeta som servitör.

Motivera lyfta yrket

För restaurangbranschen handlar det om att motivera och lyfta yrket för att göra det mer attraktivt för unga människor. Att det är ett professionellt arbete som efterfrågas och som ger möjligheter.

Javier Frutos tillägger att lönen har ökat med 14,5 procent inom hotell- och restaurangbranschen och 29 månader i rad rapporteras rekord i anställningar i provinsen.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

Costa del golf