Naturbrändernas framfart har redan förstört 221.939 hektar naturmark och håller hela Spaniens brandförsvar i högsta beredskap. Mängden avbränd mark har beräknats med satellitdata från Copernicus European Forest Fire Information System (EFFIS). Datan som i nuläget är publicerad är fram till den 23 juli och den placerar Spanien högst upp på den Europeiska listan.

Av de nu aktiva bränderna är det bränderna i Malagón i Ciudad Real och Almonte i Huelva som är mest oroande. I Castellano-Manchega har branden delats upp i tre delar under natten och har redan drabbat 2 800 hektar. I Castilla-La Mancha går de bränder som hittills mest berört befolkningen positivt: En brand som har framtvingat evakuering av nästan tusen människor från två kommuner i Humanes (Guadalajara), fyra i Ciudad Real och en sjätte i Santajada (Toledo)

Andalusien, Huelva, Málaga och Cádiz.

Brand och helikopter

Släckningsarbete i El Higuerón de Mijas, Málaga.

Den brand som orsakar mest oro i Andalusien är den i Almonte, i Huelva, där mer än 130 brandmän plus flyg arbetar efter återtändningen som inträffade i går på grund av förändringen i vinden och som håller 200 familjer evakuerade. ”Det finns inga risker, men jag vill efterlysa ansvar. Vi är fortfarande på nivå 1 och det går inte att vistas i området”, sa borgmästaren i staden, Rocío del Mar Castellano.

I Málagaprovinsen startade tre nya bränder i går eftermiddag på bara en timme, mellan 17:00 och 18:00, i utbrott som startade i följd i Mijas (deklarerad nivå 1), Estepona och Benahavís. Utvecklingen av densamma är ”gynnsam” i åtminstone i Mijas och Benahavís, enligt Infoca.

Flera hus på landsbygden i området som kallas ”La Cordillera” i staden San Roque i Cadiz har evakuerats i gryningen på onsdagen på grund av en naturbrand som upptäcktes sent på tisdagen i Sierra del Arca-området. Västvinden försvårar släckningsarbetet med 34 skogsbrandmän, en miljöagent och tre brandbilar.

Kastilien och León.

Detta område är det som hittills har drabbats hårdast av lågorna i sommar och fortfarande finns det tre aktiva bränderna i León: En i Balboa, en annan i Matallana de Torío och en annan i byn Montes de la Valdueza (Ponferrada), den senare på nivå 0-fara efter att ha ödelagt nästan 1 500 hektar sedan starten för nio dagar sedan. Samtidigt, i Burgos, har naturbranden som startade i söndags i Quintanilla del Coco nedgraderatstill risknivå 1 på grund av de förbättrade väderförhållandena.

Samtidigt, i Losacio (Zamora), arbetar brandbekämparna med en återtändning, vilket bekräftats av styrelsen på dess ”Naturaleza Castilla y León” Twitter-profil. Branden i Losacio har fått en återaktivering i ett område som har brunnit periodvis i Márquiz de Alba kommun. Tre helikoptrar med sina helikoptertransporterade brigader, två amfibieplan, två miljöagenter, en bulldozer, tre brandbilar samt två markgrupper arbetar där.

Galicien

I Galicien har optimismen börjat sprida sig efter flera veckors tuff brandbekämpning av fyra aktiva naturbränder. Två av bränderna är stabiliserade och ytterligare två kontrollerade, här har 28.350 hektar värdefull skogsmark ödelagts i provinserna Lugo och Ourense.

Teneriffa

Naturbranden som startade i torsdags på norra Teneriffa och som drabbar fem kommuner: La Orotava, Los Realejos, San Juan de la Rambla, La Guancha och Icod de los Vinos, ”börjar gå mot sitt slut” och det förväntas att under de närmaste dagarna kan den sjunka till nivå 1. Branden har bränt av nästan 2.500 hektar och tvingat fram evakuering av nästan 600 personer.

Förklaring av brändernas klassificering i nivåer.

  • Nivå – 0 innebär ingen fara för personer som inte är relaterade till släckningsarbetet och heller inte för något annat än just natur.
  • Nivå – 1 innebär att åtgärder måste vidtas för att skydda människor och byggnader som hotas av brand.
  • Nivå – 2 innebär att stora intressen står på spel och att det kan röra sig om verkligt akuta situationer. På denna nivån kan det även begäras hjälp från staten.
  • Nivå – 3 innebär att branden har utvecklats till ett riksintresse och på denna nivån kan det även begäras hjälp från utlandet, t.ex. från EU och Marocko.
Brand

Brand i Guadalix de la Sierra.