Under den gångna natten har det arbetats frenetiskt med att framförallt bekämpa den västra flanken av branden. Arbetet har gått bra och i nuläget är det bara smärre aktiva bränder som effektivt kan bekämpas från luften.

Men det brinner i totalt fyra sektorer, två av dem är norr om bergskedjan och där verkar det också vara relativt lugnt med i stort sett bara eftersläckning. Det är i nuläget den östra delen som det brinner rejält, här går helikoptrar och flygplan i skytteltrafik.

De flesta som har evakuerats har nu kunnat komma tillbaka till sina bostäder och de avstängda vägarna har öppnat. Även de lokala radio och tv-kanaler som fick sina sändningar brutna i fredags på grund av att kablarna till sändarna skadades är nu igång igen.

Faran är inte över

Men den meteorologiska situationen ser inte bättre ut idag än i går så faran är definitivt inte över, vinden friskar nu i och förväntas nå 20 km/h i eftermiddag och temperaturen lär nå 35 grader idag också. Samtidigt som luftfuktigheten är farligt låg, runt 25%.

Annons

Flyget är igång sedan tidigt i morse med både flygplan och helikoptrar, de tar nu även hjälp av drönare för att övervaka berget. I natt har det varit cirka 250 personer som har arbetat med brandsläckningen, nu under dagen är de över 400.

Relaterade artiklar:

Brandutvecklingen på Mijasberget.

Det brinner på Mijasberget.

Helikopter

En Kamov högkapacitetshelikopter på väg att hämta mer vatten. Foto: J. Erixon.

Helikopter och branddamm

En strid ström av helikoptrar fyller vatten i en branddamm. Foto: J. Erixon.