Branden på Sierra de Mijas är stabiliserad men inte helt släckt, det finns fortfarande varma glödande områden som lätt kan flamma upp av kraftiga vindbyar. Något som också har hänt nu under morgonen vid Pinos de Alhaurin de La Torre, men det togs snabbt om hand av brandmanskapet.

Idag på morgonen var det 75 brandmän från specialstyrkan Infoca som arbetade med branden, den styrkan kommer att utökas till cirka 100 under dagen. Detta eftersom vädersituationen fortfarande är besvärlig, det förväntas vindbyar på upp till 20km/h, 35 graders värme samt en luftfuktighet på låga 26%. De kommer därför under dagen att vattenbegjuta de ”hot spots” som finns samt manuellt dra upp försvarslinjer. Där terrängen så medger tar de även in tunga maskiner för att röja brandgator. Eftersläckningen kommer att ta tid, det handlar om många dagar och kanske även veckor innan branden kan räknas som helt släckt.

Efter vad som kan överblickas så här långt så har 2.097 hektar brunnit och 2.200 bostäder har fått evakuerats. Samtliga evakuerade har fått återvända, de sista fick återvända hem i går kväll. De flesta evakuerade fann bostäder hos släkt och vänner, det var bara knappt hundra personer som behövde använda sig av de offentliga bäddarna som kommunerna ställde till förfogande.

Branden verkar heller inte ha resulterat i några nedbrunna bostäder och heller inga förluster av människoliv eller förlust av husdjur. Men skadorna på flora och fauna på berget har givetvis blivit enorma.

Annons

Än finns det ingen förklaring till hur branden har uppstått, men undersökning pågår. Det hålls dock för högst troligt att det inte finns någon naturlig orsak eftersom det bara är 5% av alla naturbränder som har en naturlig orsak. De flesta av de naturliga bränderna orsakas dessutom av blixtnedslag, något som inte är aktuellt i detta fallet.

Relaterade artiklar: