Skogsbranden på Costa del Sol i slutet på förra veckan var av sådan karaktär att skadorna hade kunnat bli dubbelt så stora om inte den stora räddningsstyrka hade varit på plats och bekämpat elden.

Den friska byiga vinden gjorde att branden var av en sådan kapacitet att skadorna hade kunnat bli dubbelt så stora. Enligt beräkningar som regionalregeringen Junta de Andalucia redovisar och som dagstidningen La Opinión de Málaga hänvisar till hade branden kunnat sprids sig till ett 15.800 hektar stort område.

Över 1.100 personer från brandväsendet och andra myndigheter plus 30 flygplan lyckades hålla nere verkningarna av branden till ett 8.225 hektar område. Det visar beräkningar som tekniker vid brandbekämpningsmyndigheten Infoca har utfört.

Kommunen Ojén drabbades hårdast. 40 procent av ytan i kommunen brandhärjades i Ojén följt av 28 procent i Mijas, 21 i Marbella, 6 i Coín, 2,5 i Monda och 1,8 procent i Alhaurín el Grande.

Annons

Provinsen Málaga är på 420.000 hektar och det var endast två procent av denna yta som drabbades av branden.

Andalusiens jaktförbund, Federación Andaluza de Caza (FAC) och borgmästaren i Ojén, José Antonio Gómez, ska organisera en handlingsplan för återplantering av träd på en 7.000 hektar yta.

Branden på Solkusten är den värsta på 25 år och den mest förödande i södra Spanien sedan branden i Río Tinto (Huelva) 2004.