Tio millimeter regn väntas falla i det brandhärjade området på västra Costa del Sol under tisdagen. Och regnet som fallit under morgonen har gjort att brandbekämpningsmyndigheten Infoca har upphävt nödplan nivå 2 till nivå 0 för skogsbränder. Nära 10.000 hektar har hittills brunnit vilket gör branden till den största på ett decennium.
Det är nederbörden som har bidragit till att branden som startade i onsdags kväll är under kontroll. Det meddelade regionregeringen Junta de Andalucías president Juanma Moreno på Twitter.

Klockan 06.45 kom beskedet att branden är under kontroll.

Väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) räknar med att det fortsätter att regna över området under tisdagen. Totalt förväntas 10 mm regn under dagen.

Brandbekämpningsmyndigheten Infocas operativa avdelning meddelar också att de 250 invånarna i Genalguacil kommer att få återvända till sina bostäder gradvis och på organiserat sätt. Väg MA-8301, MA-8302 och MA-8304 som tidigare har varit stängda har öppnats. Det skriver larmtjänsten 112 på Twitter.

Redan på måndagskvällen kom det besked om att evakuerade och boende i Jubrique, Farajan, Alpandeire, Juzcar och Pujerra kunde återvända till sina bostäder.

Myndigheterna räknar med att det kan ta upp till tre veckor innan branden är helt släckt. Brandflygen har dragits tillbaka under tisdagen. I stället används bara 11 helikoptrar plus en markstyrka på 200 personer.

Enligt officiella siffror har branden i Sierra Bermeja hittills drabbat ett 9.670 hektar stort område med en omkrets på 83 kilometer. Det gör branden till den största i Málagaprovinsen på 30 år och den är större än branden i Barranco Blanco 2012 på påverkade ett 8.225 hektar stort område.

(Foto: Twitter @Plan_INFOCA)

Följ utvecklingen via hashtag #IFJubrique