Flera bostadsområden i Mijas Costa som El Chaparral, el Faro och runt hästkapplöpningsanläggningen Hipódromo har drabbats av ett ökat antal processionslarver. Processionslarver, thaumetopoea processionea, eller Procesionaria del pino, som den heter på spanska, rör sig i långa kolonner sida vid sida, när de söker föda.

De fullvuxna larverna är knappt 2,5 cm långa. Larverna lever i pinjeträd och ser ut som bomullstussar i träden. Larven är normalt aktiv från februari till maj månad beroende på väder.

Mycket besvärligt för såväl människor som sällskapsdjur är brännhåren från larverna. Dessa har ett starkt gift som ger en omedelbar brännande reaktion och kan få en hunds tunga att svälla upp till tre gånger och i vissa allvarliga fall även leda till att hunden dör av allergisk chock.

Hugo González som bor i de mest drabbade områdena säger till Diario SUR att situationen är mycket svår och att området är infekterat av insekten. Många barrträd är döda på grund av insekten som angriper träd. Det gör att invånarna oroas när de ser allt fler döda träd.

Annons

Det gör att många hundägare har svårt att rasta sina sällskapsdjur i området.

Kommunen sprutar eller gasar i regel träden i kampen mot larven. Det sker i regel i slutet på året i samband med äggkläckningen av larver. De områden som behandlas är offentliga miljöer och inte privat mark. Dags att varna för processionslarven – igen!