Spontan idé blev ekologisk fruktodling

av | apr 16, 2025 | Bostad, Reportage

Mats och Gulvi Niklasson letade egentligen bara efter ett hus med fin utsikt över bergen. Som stadsmänniskor hade de ingen koll på trädgårdsarbete, så att en stor fruktträdgård kom med på köpet avskräckte inte.

Av Frida Fagerdahl, e-post: frida.fagerdahl@gmail.com

Vi bestämmer oss för att trotsa regnet och åka upp i bergen som planerat. Destinationen är Casa Gulvi. Det är andra gången vi besöker denna magiska lilla plats i Alhaurín de la Torre. Här har Mats och Gulvi Niklasson byggt upp ett ekologiskt paradis där man kan komma och få en upplevelse utöver det vanliga. Här kan man få plocka apelsiner och avokado direkt från träden, titta på de små färgglada papegojorna eller hönorna som exalterade springer runt för att en av dem hittat en mask.

Letande efter hus med fin utsikt

I cirka tio år har paret haft en semesterlägenhet nere på solkusten nära stranden. Efter några år började de leta efter ett hus. De sökte efter en plats med fin utsikt och inte något där man bara satt och stirrade in i en vit mur med grannar tätt inpå. De letade länge och så för fyra år sedan hittade de det här huset med den variationsrika fruktträdgården.

– Ja, vi är ju nog lite spontana människor så vi slog bara till när det kändes rätt. Vi har i alla år sedan vi träffades bott i lägenhet i Göteborg, så vi visste ingenting om att ha trädgård. Men vi tänkte hur svårt kan det vara, säger Mats och skrattar gott.

– Efter två veckor förstod vi vad vi hade gjort, fortsätter Gulvi och skakar lätt på huvudet.

Ett stort projekt stod nu framför dem. Trädgården var full av träd och växter som de knappt visste namnet på. Det hela var ganska illa tilltygat och förmodligen ganska hårt besprutat. Det fanns inte en skymt av ogräs på hela marken. De kontaktade en spansk agronom som kom dit och undersökte jorden.

Han sa:

– Er jord är helt död, berättar Gulvi.

De fick rådet att frakta dit 25 lastbilar med jord för att börja om från början med hela marken. Förslaget innebar ett enormt projekt och de funderade på hur de ens skulle få in alla lastbilarna med jord genom trädgårdsgrinden och lassa ut i trädgården.

– Nej, jag tänkte att det måste finnas ett bättre sätt, så jag började googla, säger Gulvi.

Maskar och näring

Hon fann att man kunde köpa en speciellt bra mask från Polen. En enda mask kunde föröka sig till hundra maskar om de bara fick fukt och näring. De planterade de små maskarna, byggde ut bevattningssystemet och gödslade men bara med naturlig gödsel. Allt från fermenterat gräs till hästspillning. Ganska snart stod trädgården i prunkande blom och även ogräset växte så det knakade. Trädgården hade nu förvandlats till helt ekologisk med ganska enkla medel men med mycket jobb så klart.

– Sen började det ju komma en massa apelsiner, fikon, citroner, avokados och så vidare. Och då visste vi plötsligt inte vad vi skulle göra av allting, säger Mats.

En massa frukt

När barnen och deras familjer hade tröttnat på apelsinmarmelad var de tvungna att tänka ut något nytt. De öppnade en Facebooksida och började erbjuda leverans av diverse frukter. Det blev ganska snabbt ohållbart att fara fram och tillbaka med alla leveranser. Då föddes idén till att hålla öppet hus. Nu erbjuder de öppet hus regelbundet via sin Facebooksida och är flitigt besökta.

– Det är jag som sköter Facebook för du vet ju aldrig var din telefon är, säger Mats och ler.

– Ja det stämmer. Jag frågar hela tiden, var är min telefon, skrattar Gulvi.

Många återkommer för att köpa frukt på grund av fruktens helt fantastiska smaker men även för hela upplevelsen. Många har sagt att det är så fint att få kliva in i en riktig spansk trädgård och se all växtlighet på nära håll. Att få plocka sina egna frukter.

Neemolja och ekologi

De fortsätter hela tiden med olika experiment för att hålla allt helt ekologiskt. I stället för att bespruta träden mot bladlöss och diverse parasiter använder de sig av neemolja som är känt för sina antibakteriella egenskaper. Den har använts i flera hundra år i den asiatiska folkmedicinen. Oljan är god mot både jorden och människan. Den lägger sig som en hinna över blad och stammar så att svamp, parasiter och bakterier inte kan få fäste.

Mats och Gulvi visar alla sina gäster runt i trädgården och berättar både om hur de tar hand om sina växter och vad de heter. Gulvi sätter ofta i gång nya projekt och planterar nya frön. Sedan är Mats den som förvaltar. Att det är så det ligger till är de rörande överens om. De fortsätter också experimentera i köket och gör allt från limoncello till apelsinsockerkaka. Båda stortrivs med det här sättet att leva. De har genomgått en förvandling från stadsmänniskor till jordnära ekologiska trädgårdsmästare.

Gulvis limoncello och ”apelcello”

Limoncello

Ta skal från citron eller apelsin. Lägg i vodka 1-2 veckor. Tillsätt socker och citron- eller apelsinsaft efter smak. Sila så det inte blir grumligt. Drick och njut!

Mats apelsinkaka

2 ägg

2 dl strösocker

1 apelsin, saft och rivet skal

125 g smör, smält

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

En klick smör till formen

Ströbröd

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saften och det rivna skalet från apelsinen. Blanda i det svalnade smälta smöret. Vispa i vetemjölet och bakpulver. Smöra och bröa en form. Häll i smeten i formen. Grädda i ugnen på 175° ca 40 minuter. Lossa formen och låt svalna på galler.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!