Under onsdagen blev det rally på den spanska börsen efter gårdagens besked från den högsta domstolen att bankkunder och inte långivningsinstitut ska betala bolånestämpelskatter. Affärstidningen Expansión rapporterar på onsdagen att Ibex 35 index spränger 9.000-punktersvallen. Aktierna för exempelvis Sabadell ökade i värde med 13 procent när börsen i Madrid öppnade på onsdagen.

Domen som meddelades efter tisdagens stängning och förändrade ett domslut från den 18 oktober. Det var då beslutet kom att långivningsinstituten skulle stå för alla administrativa kostnader i samband med hypotekslån vilket skulle betyda upp till 16.000 miljoner euro i extra kostnader.

Den spanska banksektorn har pressats på oro för att de retroaktivt skulle hamna i rättsprocesser för lån utgivna under tidigare år.

Sabadell lyfter 14 procent i öppningshandeln, Caxia Bank avancerar nära 6 procent och Bankia drygt 5 procent. De större och mer internationella spanska bankerna BBVA och Santander drar samtidigt upp 5,1 respektive 4,2 procent.

Annons

Högsta domstolen ändrade kriterierna jämfört med domen 18 oktober med 15 röster medan 13 röstade emot. Domstolsutslaget har utlöst en politisk och social ”oväder” rapporterar spanska medier på onsdagen.