Boris Johnson, Greta Thunberg och den spanska sångerskan Rosalía Vila Tobella är bland årets mest sålda ”caganers”, något som är en gammal katalansk jultradition.

Du kan besöka vilket katalanskt hem som helst nu i jultider och du kommer att hitta dessa traditionella figurer lite halvt gömda bland de övriga figurerna i julkrubborna.

Det är små keramikfigurer som sitter på huk med byxorna nere och under dem är det oftast en liten brun hög med skit. Och ofta är det en person som du kommer att känna igen. Traditionen tros gå ända tillbaka till 1700-talet då de placerades bakom stallet i julkrubban för att symbolisera befruktning och för att ge lycka och välstånd framöver samt en fruktbar skörd. Vissa familjer tycker om att använda samma figur år efter år, ofta en karaktär som har ärvts i generationer. Då vanligtvis en ung bonde klädd i vitt och med röd luva. Men det finns en växande trend att köpa en ny figur varje år, en trend som vissa hantverkare har upptäckt vara lönsam, så de producerar nya figurer varje år.

Politiker och idrottshjältar har alltid varit populära, men även tecknade karaktärer, litterära figurer och filmikoner kan hittas bland sortimentet. Det behöver heller inte bara vara människor det kan vara andra figurer, i år är den brunna kyrkan Notre Dame populär.

Annons

2016-års storsäljare var Donald Trump, det var det året han valdes till president, men i år är det framförallt tre personer som säljer bra. Det är dels Rosalia, den katalanska sångerskan vars banbrytande fusion av flamenco med urban och elektronisk musik har gjort henne till en musiksensation, inte bara i Spanien utan även internationellt. Och dels Boris Johnson som efter valet i Storbritannien blev populär som figur med byxorna nere. Men uppenbarligen har även Greta Thunberg gjort avtryck hos katalanerna för hon säljer bra och på caganer.com kostar hon 16 euro inklusive moms.

Tro nu inte att det anses som förnedrande att bli en caganer-figur, tvärtom det anses vara en stor ära att bli förevigad på detta sätt.

Bildtext: Bild 1; Boris, Greta och Rosalia samt bild 2; Greta Thunberg, foto: caganer.com.
Artikel: Jonny Erixon.