Málagaprovinsens potatisbönder får 0,16 euro per kilot. Samtidigt kostar produktionen 0,25 euro per kilot. Man behöver knappast vara ekonom för att förstå att verksamheten för potatisodlaren Antonio Jiménez och hans kolleger inte går ihop sig.

Potatisodlarna är på krigsstigen och ber regeringen ingripa för att garantera ett rättvist pris och förhindra att potatisodlarna försvinner.

Nyligen var provinsen potatisodlare samlade till en manifestation på plaza de la Marina i Málaga som UPA (Unión de Pequeños Agricultores) hade arrangerat.

De gav bort 3.000 kilo potatis till förbipasserande. För att manifestera att de förlorar pengar på verksamheten.

Annons

– Jag har varit potatisodlare i 15 år. Och det blir bara sämre för varje år, säger Antonio Jiménez som är en av cirka hundra potatisodlare i provinsen Málaga.

Nu är han på väg att kasta in handduken.

Antonio är potatisodlare i distriktet Vega i Antequera. På flera hektar får han flera potatisskördar om året. Nypotatisen kommer i februari och juli. Från augusti till december är det mer traditionell potatis som odlas.

– För varje år blir kostnader högre och inkomster mindre.

Enligt UPA har Málagaprovinsen 500 hektar odlingar av nypotatis. Varje hektar producerar cirka 50.000 kilo.

Odlarna får 16 céntimos per kilo. När varan har nått butikshyllan kostar den 1,55 euro.

Potatisbönderna planerar att upprepa protesterna framöver.

Spanien importerar potatis från länder utanför EU som dumpar priserna.

För 17 år hade Andalusien 24.000 hektar potatisodlingar. Kvar idag finns bara 8.000. Orsaken är att det har blivit olönsamt.