Birgit Lilja, känd i svenskkolonin på Solkusten, avled i fredags. Birgit och maken Olle flyttade till Solkusten 1989. Då hade paret besökt Spanien sedan 1960. Vi är många som sörjer Birgit Lilja. Hon kom att bli mycket uppskattad i svenskkolonin. Hon var generös, hade ett stort hjärta och hjälpte otaliga människor.

Birgit Lilja var utbildad undersköterska och även inom psykvård. Hon arbetade som undersköterska och mentalsköterska i Sverige. Under åren i Fuengirola var hon aktiv i det ekumeniska centret Lux Mundi där hon medverkade till att det startades en nordisk grupp av Anonyma Alkoholister. Hon var hedersmedlem i spansk-nordiska sällskapet AHN där hon startade AHN Omsorg och i Sveriges Pensionärsförening, avdelning Solkusten.

Teamet Birgit Lilja och maken Olle medverkade under flera år med välskrivna texter i Svenska Magasinet. Många uppskattade hennes artikelserie om de svenska veteranerna på Solkusten som publicerades i början på 2000-talet.

Hon var också en av initiativtagarna till den krishanteringsgrupp som utarbetades i samband med den stora branden i Mijas Costa 2004. Hon följde också utvecklingen kring seniorboende på Solkusten och hade en artikelserie om dessa i Svenska Magasinet under 2009.

I mars 2011 berättade Birgit Lilja i en intervju i Svenska Magasinet om hur hälsan drastiskt hade försämrats. Plötsligt kom flera sjukdomar på löpande band. Birgit fick en stroke som följdes av dubbel lunginflammation. Hon kämpade med högt blodtryck och diabetes och tog medicin för hjärta och mage.

Birgit och Olle var gifta i 51 år. Närmast sörjande förutom maken Olle är son och barnbarn från ett tidigare äktenskap.

Birgit Lilja blev 79 år.