Den lanserades i april 1964 som en turistmeny. Asturien (11,20), Andalusien (11,90) och Aragonien (12) äter du billigast medan Katalonien är dyrast (14,10).

Den lanserades 29 april 1964. Initiativtagare var Francoregeringens turistminister Manuel Fraga och fick namnet ”menú turístico”. Turistindustrin i Spanien hade startat upp på allvar och landet stod i främsta ledet i att locka utländska turister.

Då skulle även landet erbjuda en meny för en billig peng (läs pesetas). I turistmenyn eller dagens meny (meny del día) skulle starta med en ”primer plato” (kräm eller soppa), fortsätta med en ”segundo plato” (färsk fisk, kött eller ägg med tillbehör som potatis eller sallad). Därefter ”un postre” (frukt, efterrätt eller ost). Vin, öl eller annan dryck samt bröd ingick också i ”menú turístico”.

Avsikten var att sänka priset jämfört med konkurrerande länder genom att erbjuda turister en komplett meny till ett mycket lågt pris. Manuel Fraga Iribarne var under dessa är turistbranschens starke man och bidrog till många bra idéer.

Kampanjen “Spain is different” gjorde att turistströmmen ökade till exotiska Spanien.

Omkring 1971 förändrades namnet från”menú turístico” till ”menú del día” eller ”menú de la casa” och gällde inte bara turistområden. Samma år skapades ”el plato combinado”, en kombinerad tallrik.

Anledningen var att Spanien moderniserades. Antalet kontorsanställda ökade liksom byråkrater, folk som inte hade tid att äta hemma, utan fick äta ute. Francoregeringen tog bort turistmenyn och introducerar dagens meny överallt, såväl som den kombinerade tallriken.

Det fanns också tydlig vägledning på att menyn skulle hålla ett visst pris. Alla skulle ha råd att äta dagens meny ute. Mellan 1978 till 1981 lättades bestämmelserna.

”Menú del día” är fortsatt en viktig sak i Spanien. Och självklart ingår ett glas vin eller öl.

Enligt Hostelería de España som Antena 3 hänvisar till så kostar genomsnittsmenyn i Spanien 12,80 euro.

Barcelona är dyrast med 14 euro följt av Madrid, på 13,9 euro, Palma de Mallorca (13,6 euro), Bilbao (13,5 euro) och Zaragoza (12,8 euro).

På Solkusten går det att hitta ”Menú del día” från 9 euro. På några enstaka platser kostar det under 9 euro.

I kvarten runt Svenska Magasinets redaktion i Fuengirola kostar ”Menú del día” ca 10,50 euro.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.