En bedrägeriskandal är under upprullning där polisen misstänker att fiktiva elever och företag har skapats för att komma åt bidrag. Bidragsskandalen med namnet ”caso Edu” har avslöjats efter polisen förhört 200 personer sedan maj 2013.

Bidragen har betalats ut av ansvariga vid regionregeringen Junta de Andalucia och den regionala arbetslöshetsförmedlingen SAE (Servicio Andaluz de Empleo) som nu är misstänkta för förskingring. På papperet har det sett ut som att arbetslösa studenter och elever startat företag och utfört vissa arbeten och utbildningar. Men enligt den förundersökning som pågår handlar det om fejkade uppgifter.

Polisen undersöker i nuläget cirka 20 företag som har organiserat utbildningar av arbetslösa. 17 av dessa företag ligger i provinsen Málaga och de är misstänkta för att ha förskingrat offentliga medel i storleksordningen minst två miljoner euro uppger dagstidningen La Opinión de Málaga.

Samtidigt uppger Diario SUR att EU-kommissionen ber Spanien att klargöra om dessa utbildningar har betalats med medel från EU.