Tre domar vid Högsta domstolen underkänner stadsplanen PGOU (Plan General de Ordenación Urbana) som Marbella kommun presenterade 2010 där bland annat 16.500 illegala bostäder och fastigheter skulle legaliseras.

Det betyder att vi backar bandet 30 år tillbaka i tiden och att byggplanen för 1986 står fast. Det är på grund av miljöskäl och att stadsplanen för 2010 saknar ekonomisk hållbar utveckling som den får icke godkänt.

Högsta domstolens beslut ses idag som ett bakslag för byggbranschen i Marbella och den ekonomiska återhämtningen. Beslutet innebär också att kommunen inte kan bevilja byggtillstånd efter stadsplanen 2010.

Det betyder att 16.500 illegala fastigheter i Marbella kommun i nuläget ligger i domstolens händer där varje fall kommer att avgöras var för sig. Det är fastigheter som uppfördes under epoken med Jesús Gil, Julián Muñoz och Marisol Yagüe (1991-2006) som borgmästare.

Annons

Den tidigare borgmästaren Ángeles Muñoz (Partido Popular) ville avsluta detta kaos och legalisera 16.500 fastigheter av totalt 18.000 illegala. Förra kommunstyrelsen lät utarbeta stadsplanen 2010 som fick grönt ljus av regionalregeringen Junta de Andalucía.

Att den nya stadsplanen PGOU får underkänt i Högsta domstolen beskrivs i lokala medier som att Marbella fått en hink kallt vatten över sig. För kommunfullmäktige och borgmästaren José Bernal gäller det nu att komma fram till vad som bör göras. Flera privatpersoner äger fastigheter som inte är godkända enligt stadsplanen. För dessa väntar nu en oviss framtid.