Svenska kyrkan kommer att förstärka närvaron på Costa del Sol med en präst och en assistent. Tjänsterna kommer att ha fokus på det sociala arbetet och för ungdomar. Det skriver Svenska kyrkan i utlandet i ett pressmeddelande. Av Ola Josefsson

Som Svenska Magasinet berättade redan den 27 februari besökte representanter från SKUT Costa del Sol för att se hur behoven har förändrats sedan 2011 då beslutet om nedläggning kom. Det var Anders Bergkvist, chef för Svenska kyrkan i utlandet, och Marianne Ejdersten som besökte församlingen i Fuengirola.

– SKUT-rådet vill ha information om läget och av det skälet besökte vi Fuengirola för att se vilket behov som finns. Vårt uppdrag är att tillsammans med kyrkokommittén se över om behoven har förändrats. Vår rapport ska vi presentera för rådet, sa Anders Bergkvist till Svenska Magasinet den gången.

Det var den 20 februari 2011 som Svenska kyrkan tog beslutet att låta församlingen i Costa del Sol bli en del av pastoratet Södra Spanien med kyrkoherden i Torrevieja som ansvarig. Verksamheten har sedan dess drivits av en kyrkokommitté och en grupp volontärer. Nu gör Svenska kyrkan en nysatsning i Costa del Sol för att möta det ökade behovet bland svenskarna.

– Vi ser markant ökade behov i Spanien och särskilt på Costa del Sol. Vi kommer att sända ut en präst och en assistent med diakonal inriktning. De utsända ska utveckla och förvalta arbetet tillsammans med de ideella som burit och bär verksamheten på plats. Under de senaste åren har ett ökat engagemang och ansvarstagande växt fram för Svenska kyrkan på Costa del Sol, säger Anders Bergkvist, chef för Svenska kyrkan i utlandet.

Costa del Sol är en stor svensk koloni med drygt 35.000 bofasta svenskar. I Spanien finns det närmare 90.000 svenskar. Svenskarna gjorde 13 miljoner utlandsresor under 2013 och Spanien är det populäraste resmålet med över 2 miljoner resor, en ökning med 8 procent från föregående år.

– Tillsammans med kyrkokommittén i Costa del Sol har vi samtalat om framtida utmaningar för Svenska kyrkan på Costa del Sol. Vi ser ökade behov av stöd till barn och unga samt de riktigt gamla i området. En annan utmaning som väntar är att ge stöd till hundratusentals turister i området varje år.

Över 350 svenska ungdomar studerar i området och drygt 90.000 turister landar på flygplatsen i Málaga årligen. En stor svensk skola finns i Fuengirola med 270 elever. Cirka 90 av dem är inneboende i spanska familjer.

Vid församlingen på Costa del Sol togs beskedet emot med stor glädje.
– De flesta vet nog inte om det. Det kommer att tas emot med stor glädje. Vi har hoppats, väntat och bett för det här, säger den sommarvikarierande prästen Ann-Sofi Furegård Sandberg till Svenska Magasinet.
– Jag fick veta det precis nyss då kyrkoherden i Torrevieja ringde och berättade.

Ann-Sofi Furegård Sandberg vikarierar bara under en månad. Hon betonar det stora arbete som många frivilliga har visat.

– Ett fantastiskt arbete. Vi visar att det finns en framtidstro och en levande församling. Senaste söndagen var en helt vanlig söndag men vi var 30 på högmässan. Ett lågt antal jämfört med vad det brukar vara.

Framöver kommer SKUT att gå ut med annonser att en präst och en assistent söks till tjänsterna på Costa del Sol därefter inleds ett ansökningsförfarande.

– Nu blir det en kontinuitet som inte församlingen haft på flera år. Jag skulle tänka mig att rekryteringen blir på tre år säger Ann-Sofi Furegård Sandberg.

Från den 8 juli håller Svenska kyrkan på Costa del Sol sommarstängt. Tills kyrkan öppnar igen den 1 september är Mikael Jönsson vikarierande präst med jourtelefon (675 945 929).

Svenska kyrkan på kusten går mot ljusare tider