Beredskapsnivån för terrorhot i Spanien ligger fortsatt kvar på en 4 på den femgradiga skalan. Under gårdagen höjde Frankrike sin beredskapsnivå för terrorhot till högsta nivå efter terrorattacken mot en konserthall i fredags i Moskva.

På måndagen beslutade Italien att höja till högsta beredskapsnivå.

Spanien däremot beslutade på måndagen att fortsatt ligga kvar på nivå 4 på den femgradiga skalan NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista).

Däremot har Spanien sedan tidigare beslutat vid ett nationellt säkerhetsrådsmöte att säkerheten skulle utökas kring Semana Santa och under påskhelgen fram till den 2 april.

Annons

Både övervakning och kontroller utökas i samband med större folksamlingar, viktig infrastruktur som vägar, hamnar och flygplatser. Det skriver dagstidningen ABC och hänvisar till uttalanden från statssekretaren för säkerhet, Rafael Pérez.

Det var på söndagen som Frankrike höjde terrorhotnivån till högsta nivån: mycket högt hot, skriver premiärminister Gabriel Attal. Orsaken är terrorattentatet i Moskva, som den islamistiska terrorgruppen IS har tagit på sig plus hot mot Frankrike.

Flera länder talar nu om höjd beredskapsnivå på grund av extremistdåd i stora folksamlingar inte minst inför sommarens sportevenemangen OS i Frankrike och fotbolls-EM i Tyskland.

Hotnivåskalan

Hotnivåskalan består av fem nivåer där den lägsta nivån (1) är inget identifierat hot och den högsta (5) innebär ett mycket högt hot. Varje nivå har ett brett spektra, vilket innebär att variationer kan ske inom respektive nivå. Till exempel innebär förhöjt hot (3) att det finns aktörer med både avsikt och förmåga, dvs. att ett terrorattentat kan komma att ske.

Nivåstegen i hotnivåskalan är följande:

inget identifierat hot (1)

begränsat hot (2)

förhöjt hot (3)

högt hot (4)

mycket högt hot (5)