För att kunna ge tydligare besked kring vattenbegräsningar i framtiden kommer Benalmádena att införa ett ramverk för vad som gäller när det är brist på vatten. 

Där slår man fast att den som bryter mot reglerna kan bötfällas eller få sitt vatten avstängt i två dygn.

Solkusten har haft problem med torka många gånger före denna och lär säkert komma att få det igen efter denna gång. De flesta experter är överens om att de kommer att komma med allt större frekvens i framtiden. 

Därför har kommunfullmäktige i Benalmádena beslutat att ta fram ett ramverk för sanktioner mot dem som inte följer regler som slås fast av regionregerings torkadekret. 

Annons

Benalmádena är en av de första kommunerna på kusten att göra något liknande. Ett första godkännande väntas komma idag och även om en del punkter kan strykas eller ändras är det i stort sett klart. 

Anledningen till förordningen är att så många beslut under den pågående torkan har tagits på uppstuds. Nu vill man vara mer förberedd inför framtida situationer. 

Denna förordning överväger en rad åtgärder för korrekt användning av vatten, såväl som för kontroll av anslutningar och cisterner när tiderna är goda, det vill säga när en torka inte har deklarerats. Men den överväger också en rad obligatoriska åtgärder som måste vidtas i torkasituationer. Om det inte görs överväger kommunfullmäktige böter på mellan 6 000 och 600 000 euro, beroende på typ av överträdelse.

Förordningen inkluderar bland annat begränsningar som är i kraft just nu. Till exempel minskning av vattenflödet, olika bevattningsförbud och fyllnad av pooler. 

Den tillkännager även att alla typer av pooler i kommunen kommer att räknas så att man enklare kan genomföra framtida kontroller. Alla som äger pool kommer att bli skyldiga att årligen utföra tester för att se om det finns eventuella läckor. Nybyggda bassänger kommer dessutom att kräva ett certifikat för vattentätheten. 

Alla nyanlagda pooler kommer även behöva anläggningar som möjliggör uppsamling av vattnet när poolen behöver tömmas. På så vis kan samma vatten användas igen. Den som redan äger en pool kommer att ha två år på sig att påbörja nödvändiga åtgärder för att leva upp till detta krav. 

Kommunen kommer att ha möjlighet att stänga av vattentillförseln ”när överförbrukning som är oförenlig med de påbjudna besparingsminskningarna upptäcks.” Närmare bestämt fastställer förordningen att ”när konsumtion  utöver vad som är tillåtet per invånare och dag upptäcks, i enlighet med den befolkning som är registrerad i fastigheten eller i enlighet med den befolkning som bevisligen är bosatt i den, får avstängningen genomföras”. Denna avstängning får inte pågå mer än två dagar, men den kan upprepas så många gånger som behövs tills en ansvarsfull konsumtion uppnås av användaren i fråga.