En stor bedrägerihärva är under uppsegling i Elche i provinsen Alicante där två svenska män ska ha lurat ett trettiotal arbetslösa spanjorer med att de skulle få arbeten i Sverige, arbeten som inte existerade. Enligt spansk nationalpolis är det 32 personer som har lämnat in anmälningar mot två svenska företagare. Av Ola Josefsson

Den ene svensken ska vara direktör för ett företag med namnet Nordic Sol medans den andre svensken arbetat som agent och sökt arbetslösa personer i Elche.

Hittills har det kommit in anmälningar från 32 personer men uppskattningsvis är det mer än hundra personer mestadels från Elche men även från andra regioner som har tecknat ett avtal för tre månader.

Dagstidningen La Información skriver att 32 arbetslösa spanjorer ska ha betalat 49 euro per person till två svenska företagare i Elche. I utbyte skulle de skicka de arbetssökandes CV till ett företag i Sverige som skulle ge dem arbete med att installera solfångare i Sverige. Enligt tidningen kommer de bedrägerimisstänkta två företagarna från Sverige.

Annons

När anmälningarna mot de två svenskarna började strömma in inledde polisen en förundersökning. Tidningen skriver att polisen kontaktade den svenska ambassaden i Madrid.

Men enligt den svenska Madridambassaden har inte polisen varit i kontakt med dem.
– Vi har inte blivit kontaktade av polisen. Skulle polisen kontakta oss skulle vi givetvis samarbete med dem, säger Monika Jagerman, ambassadråd, till Svenska Magasinet.

Enligt uppgifter i spanska medier skulle fabriken i Sverige där de arbetslösa spanjorerna utlovades arbeten inte existera och företaget finns inte registrerat.

I tisdags avslöjade nät-tidningen Infoexpres att företaget gick under namnet Nordic Sol och att de bedrägerimisstänka har lockat arbetslösa spanjorer som de träffat på caféer.

Enligt uppgifter till Svenska Magasinet ska företaget vara registrerat i Storbritannien. Den svenska ambassaden i Madrid har blivit kontaktade av spanjorer som frågat hur mycket det kostar att få ett svenskt personnummer. Detta kopplas samman med härvan som är under uppsegling i Elche och de 49 euro som de arbetssökande spanska medborgarna skulle betala till de två svenska männen.

Flera av de drabbade insåg att de hade gått i en fälla när de hade köpt flygbiljett till Sverige för att sedan upptäcka att företaget de utlovades arbete hos inte existerade skriver La Información.

Åter andra arbetslösa spanjorer sitter fast i Sverige och väntar på ekonomisk hjälp till en flygbiljett så att de kan återvända hem till Spanien. Åter andra har tagit sina barn ur spanska skolor för att planera flytten till Sverige i löftet om jobb och bättre löner.