Guardia Civil har gripit fjorton personer efter att ha avslöjat ett rikstäckande matbedrägeri hos ett charkuteriföretag som tillverkade hamburgare och köttbullar samt liknande produkter. Bedrägeriverksamheten har sitt säte i Burgos i norra Spanien och har pågått åtminstone sedan 2002.

Produkterna har nästan uteslutande sålts i fryst skick och har distribuerats ut över hela Spanien. På etiketterna har det stått att det skulle vara 100% nötkött, men det har visat sig vara mindre än 25% i verkligheten. Bedrägeriet var skickligt utfört med en speciell ytbehandling av produkterna så det gick bara att avslöja genom analyser i ett specialiserat laboratorium

Istället för det rena nötkött som det skulle vara, har produkterna även innehållit fläskkött samt andra köttbiprodukter, fett och soja. Produkterna har marknadsförts mycket kraftigt och skillnaden i pris mellan nötkött och det som de har använt i produktionen har givit företaget betydande ekonomiska vinster. De 14 gripna personerna anklagas nu för bedrägeri och brott mot konsumenternas rättigheter. Företaget Eurofrit S.A. nekar till brott.