Ett gäng som utgav sig för att vara el-inspektörer togs på bar gärning.

Bedragare som utger sig för att vara inspektörer av folks gas eller elektricitet blir ett allt större problem i Spanien. Utöver att ta betalt för tjänster de inte utför har de dessutom börjat utnyttja tiden i människors hem för att stjäla föremål och kontanter de kan komma över. 

Nyligen grep rikspolisen fyra män, mellan 36 och 49 år gamla, som utförde just denna typ av brott mot äldre människor. 

Arbetade två och två

De låtsades komma från ett energibolag och arbetade i par. Medan den ene uppehöll offret smög den andre iväg för att försöka stjäla värdesaker och pengar. 

Annons

Polisens utredning inleddes efter att en dam i 70-årsåldern anmält stölder från sitt hem. Smycken och kontanter till ett totalt värde av runt 7 000 euro saknades från hennes bostad. 

Kort efter att utredningen började kunde polisen identifiera tre liknande brott som också anmälts i Málagaprovinsen.

Efter att ha fått en beskrivning av bedragarna kunde man samla information om fyra tidigare dömda män som passade profilen. 

Efter en tids sökande efter personerna och övervakning av områden de kunde tänkas röra sig i upptäckte polisen dem mitt i akten. Även denna gång hade de tagit sig in i ett hem hos en äldre person och stulit smycken och pengar. Polisen stoppade dem när de var på väg att fly brottsplatsen och hittade stöldgodset under växelspaken i deras bil. 1 000 euro i kontanter samt fem dyra klockor hittades och de två männen greps på plats. 

Snart greps även de två andra misstänkta. Tre av dem står åtalade för stöld och den fjärde för att ha mottagit stulna smycken och accessoarer som han ska ha smält ner för att senare sälja på svarta marknaden.