Över 1.400 elever, som bor utomlands med sina vårdnadshavare, fick undervisning i en svensk utlandsskola under läsåret 2011/12. Fördelat på tolv länder bedrivs reguljär undervisning i 19 skolor.

Det är skolverket som publicerat en rapport om de svenska utlandsskolorna. I rapporten redovisas statistik om lärare och elever, skolornas lokalisering samt uppgifter om betyg och kostnader vid svenska utlandsskolor.

Av de 19 svenska utlandsskolor som bedriver reguljär undervisning på grundskolenivå finns 15 i Europa. Det finns både små och stora skolor där antal elever per skola varierar mellan 18 och 255. Skolorna i Bryssel och London är de som har flest elever. Vid 13 av skolorna finns även elever i förskoleklass. Antalet grundskoleelever totalt i utlandsskolorna var 826 läsåret 2011/12.

Skolorna i Bryssel, Paris, Fuengirola, Madrid, London och Nairobi bedriver även reguljär undervisning på gymnasienivå. Antalet elever i gymnasieskolan var 493 läsåret 2011/12. Flest elever fanns i London.

Annons

Elevernas betyg är högre i de svenska utlandsskolorna jämfört med på hemmaplan i Sverige visar undersökningen. Det genomsnittliga meritvärdet för elever som fick slutbetyg från grundskolan läsåret 2010/11 var 261,8. I Sverige hade elever som slutat grundskolan ett genomsnittligt meritvärde på 210,6. Den genomsnittliga betygspoängen för elever som fick slutbetyg från gymnasieskolan var 16,8. Motsvarande betygspoäng för elever vid gymnasieskolor i Sverige var 14,1.

Den totala kostnaden för samtliga verksamheter vid svenska utlandsskolor uppgick läsåret 2010/11 till 157 miljoner kronor. Av genomsnittskostnaden per elev gick 58 procent till undervisning, 16 procent till lokaler, 5 procent till läromedel samt 21 procent till övriga kostnader.

Svenska skolor i utlandet är avsedda för svenska barn som bor utomlands tillsammans med sin/sina vårdnadshavare. Syftet är att erbjuda en undervisning som motsvarar den i Sverige utifrån den svenska skolans styrdokument. De svenska utlandsskolorna drivs av enskilda huvudmän i respektive land, skriver Skolverket i rapporten.

På Costa del Sol finns två svenska utlandsskolor, i Fuengirola (bilden) och i Marbella. Läs hela rapporten här