En internationell forskargrupp ledd från Uppsala universitet publicerar nu överraskande resultat från en DNA-studie av kvarlämningarna efter åtta iberiska stenåldersbönder i El Portalóngrottan vid den välkända antropologiska fyndplatsen Atapuerca i norra Spanien.

– Våra resultat visar att baskerna kan spåra sin härkomst till de tidiga grupperna av jourdbrukare från Iberiska halvön. Detta tvärt emot tidigare uppfattningar om att dagens basker är en befolkningsspillra som kan spåra sin härkomst till mesolitiska jägar/samlar-grupper, säger Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet, som lett studien.

– Skillnaden mellan basker och andra iberiska grupper är att de senare har blandat sig med migranter från öster och från norra Afrika, säger Mattias Jakobsson.

Analysen visar att tidiga iberiska jordbrukare är de närmsta förfäderna till dagens basker. Tidigare hypoteser har kopplat samman basker med tidigare jägare/samlare.

Annons

– El Portalóngrottan är en fantastisk fyndplats som bevarat artefakter otroligt väl, säger Cristina Valdiosera forskare i paleogenetik vid Uppsala universitet och La Trobe University i Melbourne, en av studiens huvudförfattare.

– Varje år hittar vi ben från människor och djur samt artefakter som stenverktyg, keramik och föremål gjorda av ben och metall. Grottan är som en detaljerad bok om de senaste 10 000 åren och bidrar till en fantastisk förståelse av den här perioden. Organiska lämningar har bevarats mycket bra och det har gjort det möjligt för oss att studera det genetiska materialet som kompletterar arkeologin, säger Cristina Valdiosera.

Baskerna härstammar från de första jordbrukarna, men de blandade sig inte med de folkslag som senare invaderade den Iberiska halvön. På så sätt förblev både språket och kulturen unika.

I norra Spanien och sydvästligaste Frankrike talar människorna ett språk som inte liknar något annat, obesläktat med något av världens nu levande språk. Kulturen skiljer sig också åt.

Men nu har alltså forskare vid bland annat Uppsala universitet analyserat arvsmassa från åtta stenåldersbönder som levde för 3.500 till 5.500 år sedan i norra Spanien. Läs hela nyheten här