Spanska barn blir allt överviktigare och ligger i topp bland europeiska barn tillsammans med Cypern och Italien. Nu slår landets barnläkare larm. Det handlar om ett utbrett missbruk framför skärmar.

Det saknas fortsatt specifika undersökningar, säger barnläkarna som dock har hittat kopplingar mellan ökad skärmtid och fler fall av överviktiga och feta barn.

Enligt barnläkarnas förening Asociación Española de Pediatría med 12.000 specialister från vårdcentraler och sjukhus finns det klara belägg för att fler timmar framför skärmar ger viktökning, social isolering, beroendeframkallande symptom och depression, skriver Diario SUR. 

Förutom ett stillasittande liv framför skärmar handlar det även om överdrivet intag av mat och då av ohälsosamma produkter, rika på mättade fetter, socker och raffinerade kolhydrater.

Världshälsoorganisationen (WHO) är mycket tydliga med konsekvenserna av skärmmissbruk och rekommenderar föräldrar att inte låta sina barn spendera mer än två timmar om dagen framför skärmar.

Det är en rekommendation som ignoreras av spanska föräldrar som även struntar i råden från experter som menar att unga människor upp till 14 eller 15 år inte bör ha smartphone.

De senaste studierna visar att två av tre spanska barn och ungdomar överskrider den dagliga rekommendationen för skärmtid och att åtta av tio överskrider den på helgerna.

Spanska pojkar mellan 8 och 16 år sitter framför skärmar tre och en halv timmar under veckan som blir nära fem timmar på lördagar eller söndagar. För spanska flickor i motsvarande ålder ökar skärmtiden.

Med detta som grund är det inte konstigt att fetma och övervikt ökar bland yngre menar spanska barnläkare. Spanien har nu nått oacceptabla nivåer inom barnfetma.

Fetma är den vanligaste kroniska sjukdomen bland unga vilket också bidrar till diabetes.