Vaccineringstakten förväntas att öka den närmaste tiden när även covidvaccinet Janssen når Spanien i morgon tisdag med 5,5 miljoner doser som ska användas i åldersgruppen 70 till 79 år. Fram till nu lämnar vaccineringen mycket i övrigt att önska. I förra veckan administrerades 70.384 doser i provinsen Málaga. 93.830 personer har fått två doser, vilket bara är 5,5 procent av befolkningen.

Den regionala andalusiska Folkhälsovården har som mål att 45 procent av befolkningen ska vara vaccinerade till i slutet av juni.

Fram till idag är det bara 6,3 procent av befolkningen i hela regionen Andalusien som blivit vaccinerade. Målet var att 18 procent skulle varit vaccinerade nu. Andalusien har bara fått en tredjedel av de utlovade doserna hittills.

Och när det gäller provinsen Málaga är andelen ännu lägre. 331.785 doser har administrerats varav 70.384 senaste veckan. 93.830 personer har fått två doser vilket anses bidra till immunisering mot SARS-CoV-2. Det representerar 5,5 procent av befolkningen i provinsen Málaga.

Annons

Andalusiens hälsoråd, Jesús Aguirre, sa vid ett forum i fredags arrangerat av Diario SUR i Màlaga, att de låga siffrorna över antalet vaccinerade är oroande.

– Vaccinationsprocessen måste snabba på så att vi kan uppnå högsta möjliga immunitet så snart som möjligt. Men då måste regeringen skicka fler doser.

Vid en intervju på måndagen i Canal SUR sa Jesús Aguirre att regionregeringen i Andalusien kommer att inleda samtal med tillverkarna av det ryska vaccinet Sputnik V. Andalusien hoppas kunna köpa det ryska vaccinet om det blir problem med övriga leveranser.

Spanien har hittills mottagit vaccindoser av Pfizer, AstraZeneca och Moderna. I morgon tisdag anländer 5,5 miljoner doser av Janssen. Därefter väntar Novavax, CureVac och Sanofi.

Vid äldreboenden i Spanien har antalet dödsfall minskat rejält efter att de äldre blivit vaccinerade.

Under de senaste två månaderna har antalet dödsfall minskat från 771 (veckan 25 till 31 januari) till två dödsfall (29 mars-4 april) tack vare vaccination, enligt siffror Institutet för äldreomsorg och sociala tjänster (Imserso).

Sedan covid-19-pandemin startade har 19.012 personer vid särskilda boenden för äldre i Spanien avlidit med covid-19.

På måndagen uppgav dagstidningen Ideal att Farmacéuticos Rovi i Granada kommer att medverka i framställningsprocessen av covidvaccinet Moderna.