Bankia har handelsstoppats på Madridbörsen under fredagen. Bankens styrelse väntas mötas under eftermiddagen för att godkänna en strategisk plan för Bankia som bedöms innehålla en begäran om statsstöd. Det skriver Dow Jones Newswires.

Under gårdagen rapporterade nyhetsbyrån EFE att Bankia väntas be den spanska regeringen om statsstöd på mer än 15 miljarder euro på grund av ansträngningarna för att återupprätta ”finansiell hälsa”.

Samtidigt uppger dagstidningen El Mundo att landets regering överväger att slå samman de tre problemdrabbade och förstatligade bankerna Bankia, Catalunya Banc och Novagalicia Banco till vad som skulle bli landets största bank.

De tre bankerna står sammanlagt för en femtedel av den spanska banksektorn och den nya enheten skulle bli den största långivaren i landet med en sammanlagd utlåning på omkring 455 miljarder euro, enligt tidningen.

Annons

Regeringen sägs vilja skydda värdet av det statliga innehavet genom att undvika att sälja Catalunya Banc och Novagalicia Banco till för lågt pris. Regeringen hade först planerat att sälja dem via auktion, men regeringen tror nu att buden skulle bli låga, skriver El Mundo.