EU-domstolen gick emot Högsta domstolen i Spanien och det som Generaladvokaten hade föreslagit att hypotekstagare inte kunde tillgodogöra sig räntesänkningarna som skedde år 2009 av Euribor utan fortsatte att betala en fast ränta. Dessa låntagare ska ersättas retroaktivt enligt beslutet vid EU-domstolen.

Det skriver advokat Joel Sebastián Nilsson, medlem i Barcelonas Advokatsamfund och delägare i Nilsson & Hobeich, i en krönika idag i Dagens Juridik.

Beslutet innebär att domen från Högsta domstolen i Spanien upphävs och att den inte är förenligt med EU-lagstiftningen. Högsta domstolen hade i sitt domslut den 9 maj 2013 beslutat att miljoner bostadslån med spanska banker inte var förenliga med det europeiska konsumentskyddet i och med att de inte hade informerat tillräckligt rörande innebörden av räntegolvet.

I många fall innebar det en ränta runt tre-fyra procent trots att Euribors ränta i dagsläget är negativ.

Annons

Före finanskrisen var det ytterst svårt att få en fällande dom mot finansinstitut och banker då flertalet domare ansåg att konsumenterna ägde skyldighet att införskaffa sig informationen innan de ingick avtalet. I relationen med bankerna rådde därmed god sed och följaktligen gällde grundprincipen pacta sunt servanda.

Domen betyder att banker och finansinstitut ska betala mellan fem och sju miljarder euro i ersättningar till hypotekstagare.

”Nu kan dock både låntagare och jurister andas ut då EU-domstolen fastslagit att det inte är möjligt att tidsbegränsa ogiltigförklarande samt att det inte är förenligt med den europeiska lagstiftningen. Med detta förändras även tidigare axiom: Banken vinner inte alltid”, skriver advokat Joel Sebastián Nilsson i Dagens Juridik. Läs hela krönikan här