Human Rights Court i Strasbourg har avgjort att Spanien inte agerade olagligt när två migranter avvisades vid gränsen mellan Marocko och exklaven Melilla i Nordafrika.

De två männen som båda är i 20-årsåldern härstammar från Mali respektive Elfenbenskusten och de ingick i en grupp av hundratals migranter som försökte klättra över gränsstaketet för att ta sig in i Melilla och söka asyl. Efter att ha tillbringat flera timmar på staketet klättrade de ner och greps omedelbart av spansk polis som omedelbart skickade tillbaka dem till Marocko.

Männen vände sig då till domstol med ett påstående om att deras rättigheter hade kränkts eftersom de inte fick någon möjlighet att lägga fram sitt ärende och söka asyl utan istället utvisades kollektivt. De vann det ärendet i första instansen men Spanien överklagade och i torsdags kom den slutliga domen, det blev ett enhälligt beslut i Strasbourg till Spaniens fördel.

Enligt domen var männens situation självförvållad eftersom de hade handlat olagligt och utan goda skäl. De skulle istället gått den lagliga vägen och anmält sig vid en gränsstation eller vid ett spanskt konsulat eller ambassaden i Marocko. Något som domstolen ansåg att de hade haft god chans att göra efter att ha bott i ett och ett halvt respektive två år i läger i Marocko. Människorättsgrupper kritiserar beslutet som de anser inte tar hänsyn till realiteterna vid Europas gränser. ”Detta kommer också att ses som ett prejudikat på att avvisa migranter över hela Europa” säger generalsekreterare Wolfgang Kaleck från ECCHR European Center for Constitutional and Human Rights, som hade biträtt migranterna i ärendet.

Annons

Bildtext: Gränsstaketet i Melilla, foto: Ongayo via Wikimedia.
Artikel: Jonny Erixon.