Centralregeringen och regionregeringen i Andalusien har slutit ett avtal om en avsaltningsanläggning i Vélez Málaga på östra Costa del Sol.

Det handlar om en investering på 100 miljoner euro varav EU-fonder som Next generation och återhämtningsfonder ska bidra till att stötta projektet.

Södra Spanien och Andalusien plågas av torka. Läget blir allt mer alarmerande och kritiskt.

Axarquía öster om Málaga kännetecknas av odlingar av mango, cherimoya och avokado. Flera odlare har börjat hugga ner träden på grund av torkan. Branschen har blivit mindre lönsam.

Annons

Med avtalet har ytterligare ett steg tagits till en avsaltningsanläggning i Axarquías. Avtalet definierar samordning, samarbete och tidsplanering för den högprioriterade avsaltningsanläggningen på Costa del Sol samt ytterligare en i Levante i trakterna vid Almería, uppger Diario SUR.

Även om Spanien i nuläget har en t f centralregering har regionregeringen Junta de Andalucía gått i gång med arbetet med att finna lämplig mark i kommunen Vélez-Málaga.

Avsaltningsanläggningen får en produktionskapacitet på upp till 50 kubikhektometer per år med en första fas på 25 kubikhektometer. Förutom avsaltningsanläggning byggs ett vattenintag från havet under mark, elförsörjning och rörledningar till kommunala tjänster och bevattningar.

Närmast väntar projektet på miljötillstånd.

Förutom den offentliga avsaltningsanläggningen som kommer att erbjuda subventioner har tre företag visat intresse av att bygga en privat anläggning.

Sedan 2005 har det funnits planer på att bygga en avsaltningsanläggning i Axarquía. Nu när läget är som mest akut ser det ut att bli verklighet.