Spansk nationalpolis har i morse gripit åtta spanska medborgare som återvänt från Ukraina efter att ha deltagit på den pro-ryska sidan i konflikten i Donbass-regionen. Gripandena skedde i Gijón, Cartagena, Barcelona, Cáceres, Pamplona, Alcorcón (Madrid) och Madrid stad.

Dagstidningen El Pais skriver att samtliga åtta tillhör olika kommunistiska rörelser och utger sig vara anti-fascister. Personerna har kunnat identifieras genom att de har låtit sig fotograferas med vapen som sedan publicerats på sociala nätverk.

De ska ha tillhört en brigad under namnet ”Brigada Internacional Carlos Palomino” (se bild). En av de gripna är Rafael Muñoz Pérez, känd från flera bilder och filmer på nätet.

Nyhetsbyrån Europa Press skriver att det handlar om antikapitalistiska spanska medborgare som slåss med pro-ryska rebeller för att återupprätta det Fjärde riket i Europa.

En av medlemmarna har i en tidigare intervju sagt att USA ”ödelägger allt” och att målet är att efterlikna de internationella brigaderna som reste till Spanien för att kämpa i inbördeskriget mot Francos trupper.

ABC uppger att gripandena gjords tidigt på fredagsmorgonen. De åtta spanska medborgarna är misstänkta för mord, vapenbrott, innehav av sprängämnen och att de agerat mot spanska intressen i utlandet.

Sex av de gripna återvände till Spanien i december. De övriga har återvänt den senaste tiden. Spansk polis har bilder på de gripna iförd militäruniform och med Kalashnikov.

El Pais uppger att tre av de gripna är tidigare militärer.