Regionregeringen Junta de Andalucía har beslutat att stänga ned åtta kommuner i närområdet till Gibraltar på grund av den brittiska coronavirusvarianten B.1.1.7 som kan vara 70 procent mer smittsam än tidigare varianter. Beslutet har stöd av det andalusiska akutsjukvårdsrådet och gäller fram till den 10 januari. Det gäller de andalusiska sjukvårdsdistrikten Campo de Gibraltar östra och västra som stänger ned på grund av ett högre antal smittade per 100.000 invånare. I dagsläget registreras 316 fall jämfört med det andalusiska genomsnittet på 140, skriver regionregeringen i ett pressmeddelande.
Regionmyndigheterna vill med nedstängningen inte riskera att trycket på iva-avdelningarna vid sjukhusen ökar.
De kommuner som berörs med perimeterkarantän är La Línea de la Concepción, Algeciras, Los Barrios, Castellar de la Frontera, Jimena de la Frontera, San Martín del Tesorillo, San Roque och Tarifa.
– Tanken är att beslutet ska fungera som en stödmur mot Gibraltar för att undvika en ökad smittspridning och tryck på vården, säger den ansvarige vid den regionala folkhälsomyndigheten Salud y Familias, Jesús Aguirre.
Totalt har sju fall av den brittiska virusvarianten bekräftats i Andalusien. Inget av de sju fallen beskrivs som allvarligt. I stället handlar det om lindrigare symtom.
I Gibraltar talas det om en progressiv ökning under de senaste 14 dagarna med över 800 fall per 100.000 invånare.
Det har den senaste tiden framförts kritik till den panik och stängda gränser som larmet om den nya brittiska varianten av coronaviruset har lett till.
– Det finns inget som bevisar ökad smittsamhet, säger virologen Tomas Bergström till Svenska Dagbladet.
Det handlar om åtgärder som inte är rimliga. Det anser Tomas Bergström, professor i virologi vid Göteborgs universitet, och en av Sveriges främsta experter på coronavirus.
– I den här frågan har olika påståenden snabbt förvandlats till sanningar. Men vad är egentligen den vetenskapliga grunden, frågar han sig.
Några undersökningar för att försöka få svar på om B.1.1.7 är mer smittsam har inte gjorts. Det här är bara räknat utifrån spridning. Det finns inget som bevisar ökad smittsamhet av någon av de 600 varianterna av coronaviruset sars-cov-2 som observerats i världen.
I stället är alla överens om att det pågår klusterspridning, alltså att en person vid ett visst tillfälle kan smitta väldigt många. Om man lägger ihop ett antal superspridarhändelser är det inte så svårt att tänka sig att några få varianter plötsligt kan få en otrolig spridning, säger Tomas Bergström till SvD.
I förra veckan släppte Folkhälsomyndigheten i Sverige en ny rapport om analyser av arvsmassan hos coronaviruset i Sverig. Det är en variant som tros ha uppstått i Spanien i somras verkar ha blivit dominerande i Sverige.
(Foto: Junta de Andalucia)