Åtta personer har dömts till totalt 33 års fängelse vid provinsdomstolen i Alicante för grova narkotikabrott.

De dömda ingick i ett nätverk som smugglade marijuana och hasch till Sverige och Italien.

Lasten bestod av skor, men i verkligheten var det marijuana och hasch. Totalt var 15 personer åtalade varav sju blev frikända. För åtta av de dömda väntar totalt 33 års fängelse och böter på 395.000 euro, skriver dagstidningen Información.

Sex av de åtalade döms till fyra år och sex månaders fängelse. Den sjunde döms till fem års fängelse medan den åttonde döms till åtta månaders fängelse.

Annons

Sju av de åtalade frikänns då domstolen anser att det inte finns tillräckligt med bevis att de varit aktiva i nätverket.

Åklagaren hade begärt totalt 121 års fängelse för de femton åtalade.

Enligt domen ska de nu dömda personerna sedan 2018 står bakom ett kriminellt nätverk som smugglat marijuana och hasch till olika länder i Europa.

Paketen uppgavs innehålla skor skickades via olika transportföretag.

Huvudman i ligan var en man som gick under smeknamnet ”El linterna” som i Alicante och Agost hade flera gårdar och bostäder där marijuana framställdes.

Det var 2018 som spansk nationalpolis fick upp ögonen för ligan som ägnade sig åt omfattande narkotikahandel. Från april till november 2018 hade ligan skickat 81 pallar från Alicante till Tyskland, Holland, Sverige, Danmark och Italien.

Narkotikaroteln fick den 12 december det året tips om att två pallar avsedda för Skogås i Sverige stod vid en transportfirma i Riba-roja de Túria. När polisen undersökte försändelsen innehöll de 106 kilo hasch.