Efter en förundersökning som tagit 1.436 dagar har domaren José Castro beslutat sig för att väcka åtal mot den spanska prinsessan infanta Cristina de Borbón för skattebedrägeri och penningtvätt. Döms prinsessan kan det innebära fängelse mellan två och ett halvt år till 16 år uppger spanska medier på onsdagen.

Enligt åtalet och utredningen som är på över 32.000 sidor finns det tillräckligt starka bevis mot infanta Cristina att enorma belopp har förskingrats i familjeföretaget Aizoon som hon är hälftenägare till.

Cristinas make Iñaki Urdangarín åtalas på nio punkter. Ytterligare 13 personer väcks det åtal mot som Diego Torres, Ana María Tejeiro och den tidigare presidenten för ögruppen Balearerna Jaume Matas. Även prinsessans sekreterare Carlos García Revenga och vice borgmästaren i Valencia, Alfonso Grau, åtalas också.

Det spanska hovet Casa del Rey uttrycker full respekt för rättsväsendet efter domare Castros åtal.

Annons

Till skillnad mot när domaren Castro inledde sin undersökning är inte Cristina numera någon del av den kungliga familjen. Efter den 19 juni då Don Juan Carlos abdikerade upphörde hon att vara dotter till kungen för att i stället vara syster till den nya monarken.