14 regioner på det spanska fastlandet får gul- eller orange vädervarning på grund av stormen Karlotta. 

Den kommer att dra in över Galicien senare idag och väntas hålla i sig över helgen. 

Den senaste tiden har det knappt regnat alls i Spanien och temperaturerna har på flera ställen legat på över 20 grader. Den kraftfulla atlantiska stormen Karlotta kommer att sätta punkt för de senaste veckornas stabila väder i landet. 

Ankomsten av Karlotta har fått det spanska meteorologiska institutet (Aemet) att utfärda sina första vädervarningar för 2024. Stormen för med sig kraftiga vindar, stora mängder nederbörd och stora vågor på havet. Över hela landet, förutom den östra medelhavskusten, kommer den att innebära efterlängtat regn för Spanien. 

Annons

Andalusien och Katalonien, två av de regioner som drabbats hårdast av torka, kommer att få mycket regn. Merparten väntas falla under fredagen. 

Det hårda vädret kommer att inledas på den galiciska kusten senare idag och vara till på söndag. Torsdagen kommer att vara värst och fjorton regioner ligger imorgon på gul- eller orange vädervarning. De på orange nivå är Asturien, Kantabrien, Castilla y Leon, La Rioja och Galicien. Aragonien, Katalonien, Extremadura, Navarra, Baskien, Madrid, Castilla – La Mancha, Andalusien och Murcia har gul varning. 

Sent idag väntas de första vindarna och det första regnet att påverka den galiciska kusten. 

Torsdag

Imorgon kommer regnet att nå längre in på den västra delen av fastlandet och Pyreneerna. Det kommer dock fortsätta att vara kraftigast i Galicien. 

När det gäller vinden kommer den nordvästra fjärdedelen av landet drabbas hårdast. I Galicien och Kantabrien kan vinden komma att blåsa upp till knappt 28 meter per sekund. 

Fredag

På fredag väntas mycket nederbörd över Andalusien och Galicien, med risk för snö i Pyreneerna. Dessutom kommer det baleariska inlandet att få mycket regn. 

Under dagen kommer vinden att sakta avta i landets nordvästra delar men öka i intensitet i södra Spanien. Kustområden i Andalusien kommer att vara särskilt drabbade.

Lördag

På lördag kommer stormen att ebba ut än mer och vädervarningarna lättas även om del regn fortfarande kan falla och det väntas bli fortsatt ganska blåsigt.  

Dessutom kommer temperaturerna att falla kraftigt på flera håll under lördagen och risken för snö i bergen är relativt hög.