Minskningen av Europas äppelproduktion påverkar inte Spanien, den spanska äppelskörden är redan i full gång i Aragonien. Skörden blir bra även om frukterna har mindre storlek och mognar ojämnt vilket gör att plockningen tar längre tid.

Pedro Gil är chef för Agrícola Gil, ett företag som producerar och marknadsför äpplen och stenfrukter och han förklarar att; ”vi började att skörda ”Gala” vilket är den tidigaste sorten som vi odlar redan vecka 32. Vi plockar då bara frukter som har hunnit få ordentlig färg vilket gör att det går mycket långsamt. Anledningen till de mindre storlekarna och den ojämna mognadsprocessen är de höga temperaturer som har registrerats i sommar samt för lite regn”. ”Efter Gala kommer vi att fortsätta med Reinette som sen följs av Golden, Granny, American Red, Fuji och Verdoncella”, säger han. Agrícola Gils produktion är främst avsedd för den Spanska marknaden, men företaget exporterar även mindre kvantiteter till Portugal och Frankrike.

”Försäljningen är än så länge rätt långsam på grund av det faktum att det fortfarande finns frukt på marknaden från södra halvklotet, liksom lager av den förra Europeiska skörden. Men vi förväntar oss normala marknadsförhållanden eftersom de stora produktionsländerna som vi konkurrerar med också får en bra skörd, detta gäller framförallt Portugal och Frankrike. Däremot blir det mindre tryck från Polen i år, men deras nedgång i produktionen kommer att medföra att andra länder förväntas att kliva in och fylla det gap som Polen lämnar efter sig” säger Pedro Gil.

Vad gäller stenfrukter (t.ex. Persikor och Plommon) ”så är kvalitén på dessa sämre i år men priserna är bättre”. Det är inget bra år för dessa frukter i flera spanska distrikt i år. ”Detta år är en utmaning, framförallt på grund av att kvaliteten har drabbats av vårfrosten, bristen på nederbörd under blomningen och den intensiva sommarvärmen. Det är svårt att få till en bra kampanj om kvaliteten inte når upp till den önskade standarden, även om priserna är bättre än för andra kampanjer”, säger Pedro Gil.

Företaget från Aragon kommer att avsluta marknadsföringskampanjen med persikor i oktober och med plommon i december. Försäljningen på Europa går bra för det finns inga lager tillgängliga förutom för plommon där det finns en större volym”, säger Pedro Gil.

Den inhemska marknaden blir alltmer attraktiv för spanska exportörer. Enligt Pedro Gil är ”Spanien en stor konsument av frukt. Vi har faktiskt kollegor som brukade fokusera uteslutande på export och som nu blivit intresserade av den inhemska marknaden.”

Vissa exportörer har klagat över den franska vägran att importera spansk frukt, även om Agrícola Gil har lyckats fortsätta i denna verksamhet utan problem. ”Det är sant att så länge det finns en fransk produkt, föredrar de franska konsumenterna den lokala produkten, även om den är dyrare och av lägre kvalitet. Men det är också sant att kvaliteten på franska stenfrukter i år inte är bra och det har gjort det möjligt för oss att fortsätta göra ett bra jobb på den marknaden”.

Bildtexter: Äpplen och Persikor, båda bilderna visar spanska frukter, samt Pedro Gil.