Det finns många olika skördefester här i Spanien, en av dem är den årliga apelsinfestivalen i Coín. Årets upplaga som är den tjugoandra i ordningen går av stapeln nu på söndag den 20 maj.

I stort sett alla odlingslandskap i Spanien har olika skördefester, det kan handla om vinskörden, sparrisskörden eller när kastanjerna plockas. Gemensamt för alla är att det är genuint lokala festligheter och inte några turistfällor. Faktum är att på vissa av dem ser man inte en turist så långt ögat når. Apelsinfestivalen i Coín är en typisk sådan fest, den firas nu i maj för att markera slutet på apelsinskörden. Apelsinerna skördas i dessa delar av Spanien från oktober till maj då träden ger två skördar per år här i södra Spanien.

Coín ligger i ”Valle del Azahar” som är en sidodal till Guadalhorcedalen. Azahar är det arabiska namnet för blommor och i detta fallet syftar namnet på den näsbedövande doft som alla blommorna på citrusträden ger ifrån sig när de blommar. Dalen är till brädden fylld med apelsin, citron och mandarinträd som verkligen trivs i den bördiga jorden. Festligheterna äger rum i centrala Coín i och runt torget ”la plaza Bermúdez de la Rubia ”. Att ta sig till Coín är lätt, det finns bra vägar från Málaga, Fuengirola och Marbella. Med bil tar det cirka 30 minuter från alla dessa städerna, men det finns också bussförbindelse med städer och byar runtomkring, busstidtabell finns här (i PDF format).

Program

Det kommer att finnas stånd från ett 50 tal utställare i parken, alla är lokala producenter. Det blir hantverksmässigt gjorda getostar, bröd, godis, korv, hantverk, samt keramik som ju är en specialitet för området. Vissa av aktiviteterna, utställningen och en konstnärstävling startar redan tidigt på morgonen och klockan 11:00 när festivalen invigs är stan full med folk. Deltagarna i konstnärstävlingen samlas redan klockan 9:00 vid klostret Santa María de la Encarnación och klockan 14:00 skall de kunna presentera sina alster på samma plats, prisutdelning sker under eftermiddagen.

De flesta aktiviteter börjar klockan 11:30 med att de lokala restaurangerna demonstrerar matlagning där varje recept har apelsiner som huvudingrediens, men barerna öppnar redan klockan 11:00. Det kommer att finnas workshops för alla åldrar där man kan utveckla sina färdigheter och göra desserter för den tävling som senare kommer att hållas. Dessa workshops hålls mellan 12:00 och 14:30. Klockan 13:00 uppträder den populära gruppen Tuna de Magisterio de la Universidad de Málaga.

Från klockan 12:30 så serveras det nypressad apelsinjuice och klockan 14:00 är det dags för olika provsmakningar som färsk apelsinsallad med torsk (även kallad malagueña). Den populära soppan ”sopa hervía” serveras klockan 15:00. Denna välsmakande maträtt är en rätt som skördearbetarna levde på förr i världen och lagas av det bästa som trädgården förmår. Grundläggande ingredienser är paprika, tomater, vitlök, dagsgammalt bröd och en skvätt olivolja (extra virgen). Allt tillagas av en erfaren kock, i år Felix Mesa med medhjälpare från Asociación Senderista GISECO .

Under dagen kan man dricka färskpressad juice och prova någon av de desserter som görs för den stora desserttävlingen. Stadens konditorer är givetvis engagerade i tävlingen, men vem som helst kan delta, det gäller bara att göra en efterrätt där huvudingrediensen är apelsin och man får bara använda naturliga och färska produkter. Klockan 16:00 är det prisutdelning i desserttävlingen, förstapriset är på 200€, andrapriset 150€, tredjepriset 100€ och sen är det ytterligare sju priser på vardera 50€.

(Kommunfullmäktige i Coín förbehåller sig rätten att göra ändringar i programmet.)
Bildtexter: Den övre bilden är den officiella affischen för apelsinfestivalen, foto: Ayuntamiento de Coín. De övriga är från en tidigare upplaga av evenemanget, text och foto: J.Erixon