Utländska ligor som rånar och misshandlar turister i nöjesdistriktet La Nogalera i Torremolinos har ökat den senaste tiden. HBTQ-föreningar menar att det finns ett stort mörkertal då många drabbade inte anmäler brott på grund av ”rädsla eller skam”.

Så gått som varje natt inträffar rån i det kända nöjesdistriktet La Nogalera i centrala Torremolinos. Här ligger flera populära nattklubbar som drar sig till gayturister från hela världen. Utmed smala passager och gränder ligger gaybarerna på rad.

Den spanska HBTQ-föreningen Colega (Confederación Española de Lesbianas, Gays, Bisexuales y Transexuales) säger att även om inte brotten klassas som hatbrott så har dessa attacker ”en tydlig homofobiska adress” då det finns offer som inte rapporterar brotten på grund av skam eller rädsla.

Santiago Rubio, president i föreningen Colega i Torremolinos, vill se utökad säkerhet och fler poliser i området La Nogalera. Turister blir överfallna när de lämnar barer sent på natten och ska återvända till sina hotell i gryningen. De flesta rån och överfall äger rum under veckan då antalet besökare är lägre, säger en barägare i området till dagstidningen Diario SUR.

Annons

Torremolinos kommun menar att antalet brott inte har ökat i nöjesdistriktet La Nogalera. Enligt kommunen rör det sig om enstaka gärningsmän och återfallsförbrytare, och inte någon organiserad utländsk liga.

Barägare och företagare i La Nogalera menar att det rör sig om organiserade utländska ligor som härjar i området.

Diario SUR skriver att även boende i området är bekymrade för den nuvarande situationen och begär polisförstärkningar. En del vågar inte gå ensamma på natten, det är skräpigt och oväsen. Flera invånare begär hjälp via en advokatbyrå.