Antalet muslimer kommer att växa i EU de närmaste åren och snabbast växer antalet muslimer i Sverige och Spanien. Men i förhållande till folkmängden ökar antalet muslimer mest i Sverige och 2050 kommer bara Cypern och Bulgarien, som gränsar till Turkiet, ha fler muslimer i förhållande sin folkmängd än Sverige.

Ökningen av muslimer i Sverige är efter Spanien det mest anmärkningsvärda i undersökningen från Pew Research Center som den spanska dagstidningen ABC idag hänvisar till. 2015 låg Sverige på fjärde plats bland de länder som har den högsta andelen muslimer. Placeringen är en kombination av att antalet muslimer ökar samtidigt som antalet kristna i Sverige minskar samt att antalet icke troende ökar.

I absoluta tal kommer den muslimska befolkningen att växa snabbast i Spanien bland EU:s länder. I absoluta tal kommer den att stiga från 1,6 miljoner år 2020 till nästan fyra miljoner år 2050. Trots den snabba ökningen ligger Spanien i dagsläget på plats 14 av 28 länder i EU med högst andel muslimer medan Sverige har plats 7.

2020 kommer den muslimska befolkningen i EU att ha ökat från dagens 4,09 procent till 8,12 procent. Samtidigt kommer andelen som bekänner sig vara kristna minska från 74,23 procent till 61,81 procent visar undersökningen från Pew Research Center.

Annons

Att antalet muslimer ökar beror på fler födda barn och invandring skriver tidningen.