Antalet iberiska lodjur i Andalusien ökar. Det beskrivs som ett lyckat projekt i att bevara det andalusiska djurlivet. Det iberiska lodjuret representerar Andalusien, säger den regionansvarige för biologisk mångfald Juan Ramón Pérez.

Det har beskrivits som det mest utrotningshotade kattdjuret på planeten. Från ett hundratal exemplar i två lodjurssamhällen i Doñana och Andújar överstiger nu antalet 500 som förökar sig till andra områden i Andalusien.

Projektet går under namnet Life LynxConnect och stöds av EU. Antalet iberiska lodjur totalt i hela Spanien uppgår till 1.300 enligt den senaste inventeringen. Iberiska lodjuret finns numera även i Portugal, Castilla-La Mancha och Murcia.

I Sierra Morena vid Córdoba har antalet iberiska lodjur ökat. Lodjur finns numera även i Sierra de Arana i provinsen Granada.

Annons

Det gör att klassificeringen för iberiska lodjuret uppdateras från utrotningshotad art till endast sårbar art, vilket beskrivs som en framgång jämfört med för två decennier sedan.

Juan Ramón Pérez betonar det sociala engagemanget och ökad medvetenheten om det iberiska lodjuret att det är ett kattdjur som är ett mindre skadligt rovdjur än räven, faraokatten eller egyptisk mungo som den också heter på svenska.

Andra program som införts för att bevara det andalusiska djurlivet och som slagit väl ut är insatserna för att trygga antalet lammgamar runt Cazorla och den spanska kejsarörnen som det i nuläget bara finns 131 par av.