Det svenska rehabcentret CFS i Marbella har varit till försäljning i flera år. Anläggningen startades och drivs sedan 1968 av Stiftelsen Centralfonden. 15 januari 2011 övertogs driften av ett nytt bolag, CFS Marbella Freys Hotel, Health & Conference, S.L. Under de senaste åren har anläggningen varit till försäljning med ett pris på mellan 16 till 19 miljoner euro. Av Ola Josefsson

Det cirkulerar uppgifter på Solkusten att en brittisk köpare skulle ta över anläggningen som sedan skulle rivas. I stället för ett svenskt rehabiliteringscenter skulle det bli lyxbostäder på det attraktiva området som ligger utmed den gyllene milen mellan Marbella och Puerto Banús.

CFS Marbella ägs av stiftelsen Centralfonden. I styrelsen sitter representanter för staten, Skogsindustrierna och facken (Pappers, GS, Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer).
– Det är väl ingen hemlighet att anläggningen har varit ute till salu i flera år. I dagsläget finns det ingen affär som pågår, säger Henry Heiniö, andre vice ordförande vid Pappers.

Enligt uppgifter till Svenska Magasinets ska det finnas en brittisk köpare som vill bygga lyxbostäder på området?
– Det kan jag inte kommentera. Dessa uppgifter har jag inte fått.

Annons

Enligt Henry Heiniö för ägaren dialog med ett antal intressenter. När det blir en affär är oklart.
– Det är svårt att veta exakt vilket skede en eventuell affär får, om det kommer att gå fort eller långsamt. Det finns intressenter men att göra en bedömning om en försäljning är närmare nu än tidigare är svårt att säga. Tiden får utvisa vad som händer.
– Det nya bolaget som tog över driften 2011 har gjort ett bra jobb.

Henry Heiniö säger till Svenska Magasinet att ägarna har skrivit löpande kontrakt på två år med bolaget. Avtalet innehåller en öppning om att anläggningen kan komma att säljas.

Även Mårten Ericsson, verkställande ledamot i Centralfonden och den som representerar ägaren, säger att det i dagsläget inte finns någon utpekad köpare till anläggningen.
– Anläggningen är till salu. Skogsindustrierna har sedan starten haft ett stort intresse i anläggningen. Men under senaste året var det bara tjugo personer från Skogsindustrin som fick rehab på anläggningen som i stället används till andra ändamål. Det är en anledning till att vi önskar sälja.

Mårten Ericsson säger till Svenska Magasinet att det finns några intressenter eller aktörer som visat starkt intresse. Att de nuvarande fastigheterna på CFS skulle rivas för att lämna plats till lyxbostäder tror han inte på.
– För det första måste det stämma med byggplanen som finns i området. Jag tror inte det är möjligt att riva allt. I så fall måste byggplanerna förändras för att godkännas enligt den kommunala stadsplanen.
– Det som avgör om det blir en försäljning är om en seriös aktör kontaktar oss. Vad de sedan väljer att göra med området avgör den nya ägaren, säger Mårten Ericsson till Svenska Magasinet.

På CFS Marbella arbetar svensk rehabpersonal, kökspersonal och receptionspersonal. Tillsvidare fortsätter verksamheten.

2010 värderades anläggningen till 19 miljoner euro – knappt 190 miljoner kronor.