Det skandinaviska paret, en svensk kvinna och en norsk man, lämnade huset och Spanien i april på grund av pandemisituationen. De hade varit fast boende i åtta år men hade nu bestämt sig för att sälja radhuset som ligger i stadsdelen Torreblanca i Fuengirola. För att kännas sig säkra mot husockupanter lät de en god vän bo i huset till självkostnadspris. De tecknade även en extra försäkring gällande husockupation.

Problemen började när den gode vännen i sin tur ville hjälpa en ensamstående kvinna från Jordanien med en son på åtta år. Kvinnan behövde ett tillfälligt boende några veckor. Hon uppgav att hon väntade på en lägenhet som skulle bli ledig.

– Hon flyttade in i december utan vår vetskap, säger ägaren till Svenska Magasinet.

Veckorna gick och ockupanten gjorde inte tecken till att vilja flytta. Lördagen den 30 januari säger parets norske vän till kvinnan att hans välvilja är över, hon måste flytta.

Kvinnan går då till angrep mot honom, krossar hans mobil, river honom med naglarna och biter honom i armen. Sedan ringer hon till polisen och anmäler honom.

Polisen griper mannen som sitter frihetsberövad under två dagar. Under tiden byter kvinnan lås i huset.

Mannen får närmande förbud på 200 meter. Han får inte heller kontakta kvinnan på telefon eller genom sociala medier.

Den svenska kvinnan som är ägare till huset är fram till nu helt ovetande om vad som har hänt. Den 4 februari får hon kännedom om vad som hänt och kontaktar då advokat och försäkringsbolag.

Hon får då besked om att hon inte kan göra något eftersom den norske vännen hade släppt in kvinnan frivilligt.

Den 10 februari inlämnas en polisanmälan på kvinnan.

Själv skyller hon på att hon är ensamstående, inte har för avsikt att ockupera huset, men att hon hamnat i en nödsituation.

Det handlar om en situation som har utvecklat sig till en mardröm.

– Jag var snäll emot en kamrat och lät han bo i mitt hus för ett självkostnadspris mot att han passade på huset. Han i sin tur är snäll mot en utsatt kvinna som uppger att hon väntar på ett boende som ska bli klart. Och så händer detta. Kvinnan har aldrig varit vår hyresgäst. Hon har inte något nytt boende. Allt är en lögn.

Ägaren känner inte kvinnan som har ockuperat radhuset. Men har på alla sätt försökt medla med henne. Personligen men också via vänner. Ägaren har även erbjudet kvinnan en summa pengar för att köpa henne ut, men fått nej.

– En vän bosatt i Norge men som ursprungligen är från Libanon och pratar arabiska har ringt till kvinnan. Han har sagt att han ska hyra huset från 1 april i två månader. Han undrar självklart vad som händer med boendet.

Kvinnan som har ockuperat radhuset i stadsdelen Torreblanca i Fuengirola drar samma snyfthistoria.

– Att hon är en utsatt kvinna i en svår situation. Hon säger att hon inte har ockuperat huset. Och tillägger att hon har laglig rätt att bo där under rådande omständigheter.

Svenska Magasinet har besökt det ockuperade huset i Torreblanca. Kvinnan vill inte öppna och svara på några frågor. Jag frågar efter ägaren till huset.
– Hon är inte här, svarar kvinnan kort på engelska, från insidan av dörren.

Vet du när hon kommer?
– Nej…

Mer säger inte kvinnan och ytterdörren förblir stängd.

Till andra personer har hon uppgett att hon betalar 300 euro i månaden. Hyran för februari ska vara betald.

– Det är inte sant, säger ägaren som personligen har haft kontakt med kvinnan via meddelande på WhatsUp.

– Men nu är hon hotfull och ska anmäla mej för ofredande. Jag har även fått röstmeddelanden från hennes son på åtta år där han säger att jag ska lämna dem ifred. Annars kontaktar de polisen. De upprepar och säger att de inte har ockuperat något hus.

Den svenska ägaren till radhuset får ingen hjälp från myndigheter. Hennes advokat säger att det är en lång väg att vandra och via domstol kan det ta 2-4 år.

Ägaren har funderat på att resa till Spanien och besöka sitt radhus tillsammans med sin man.
– Jag frågade min advokat vad som händer om vi reser ner. Borrar upp låsen och sätter hennes saker på gatan när hon är ute. Jag fick till svar att polis kan gripa mig.
– Jag har ju inte ens laglig rätt att säga upp vatten eller el. Kan inte förstå att detta kan vara lagligt och hända i 2021.

Svenska Magasinet har tidigare berättat om den växande affärsrörelsen med företag som hjälper utsatta bostadsägare som drabbats av ockupanter.

Vad Svenska Magasinet erfar har ytterligare en person, en man, flyttat in i det ockuperade huset.

Läs mer: En skam för Spanien – men nu ska ockupanter kastas ut

Husockupanter skadar Solkustens rykte

Svenskar har fått tillbaka sitt ockuperade hus i Marbella