Den katalanska nationalismen tar sig hela tiden nya uttryck skriver dagstidningen La Opinión de Málaga. Återigen handlar det om en katalansk politiker som skymfar Andalusien.

”De andalusiska bönderna får bidrag för att de ska kunna stå i baren”, säger Josep Antoni Duran i Lleida och kandidat för det katalanska partiet CiU.

”Vi i Katalonien betalar inte skatter till den spanska staten för att bönderna i Andalusien ska kunna stå hela morgonen eller hela dagen i puben”, sa Josep Antoni Duran under lördagen när han talade i Barcelona i samband med partiets kandidatur inför det spanska valet den 20 november.

Att förolämpa Andalusien tillhör vanligheterna i Katalonien, det har blivit standard i valkampanjen för partiet CIU som uppvisar katalansk nationalism.

Annons

Tidigare i höst hånade Artur Mas, president i den katalanska regionalregeringen, i samband med att han försvarade språkutbildningen i Katalonien – barn i Sevilla och Málaga att man inte förstår vad de säger. Ett uttalande han senare fick ta tillbaka.