Ett längre och bättre liv har blivit ett obestridligt faktum i västvärlden. Men även om välfärdssamhället har skapat längre liv har den även orsakat sjukdomar relaterade till dåliga vanor som en stillasittande livsstil, fetma, fettrik diet och rökning.

Dessa sociala sedvänjor har bidragit till ett ökat antal fall av cancer som är den främsta dödsorsaken i utvecklingsländer år 2010. Andalusien ligger inte långt efter på det här området trots Medelhavetskost och en viss livskvalitet.

Även om befolkningen lever fyra år längre nu än under nittiotalet har förekomsten av tumörer ökat, skriver La Opinión de Málaga idag.

Lungcancer är den främsta dödsorsaken bland män. Hos kvinnor är det hjärtproblem följt av stroke, enligt de senaste uppgifterna från Instituto de Estadística de Andalucía.

Annons

Kranskärlssjukdomar orsakar 38 procent av alla dödsfall. Samtidigt ökar cancerfallen. Som exempel ökar brösttumörer bland kvinnor och har nu blivit den sjätte dödsorsaken. En av tio kvinnor kommer att utveckla sjukdomen, enligt undersökningar.

Luftrör- och lungtumören låg bakom 2.821 dödsfall i regionen förra året medan hjärtinfarkt orsakas 2.347 dödsfall. Bland kvinnorna avled 2,580 av hjärtproblem. 2.298 avled av efterverkningar av stroke. Alzheimers ökar bland befolkningen och är nu den fjärde vanligaste dödsorsaken.

I Málagaprovinsen är cancer den nästa största dödsorsaken och läkare varnar nu i större omfattning än tidigare för denna sjukdom och betonar förebyggande åtgärder som att minska konsumtionen av tobak och främja fysisk aktivitet.

I provinsen diagnostiseras varje år ca 2.951 nya cancerfall hos män och 1.960 fall bland kvinnor. De mest förekommande är tumörer i lunga, bröst, bukspottskörteln och prostata.

Antalet avlidna har ökat i provinsen. 11.493 människor avled i Málagaprovinsen under 2007 vilket är 2,7 procent fler än året innan.

Medellivslängden ökar i hela landet men i Andalusien är den lägre än det nationella genomsnittet. Ekonomiska och sociala faktorer spelar in. Som exempel kan nämnas att graden av fetma är nära genomsnittet för USA, som når 40 procent.

I genomsnitt lever befolkningen i Andalusien i genomsnitt i 78,9 år, medan genomsnittet i Spanien är över 80 år. Enbart Ceuta har lägre med 78,6 år.

Kvinnor lever längre än män, cirka sex år längre. Kvinnor går oftare till läkare och har mer tid att ta hand om familjen. Deras medellivslängd ligger på 83 år.