Susana Díaz presidentskap för regionen Andalusien hänger i luften. Ciudadanos och Förenade vänstern Izquierda Unida bekräftar att de inte kommer att gå med på något samarbete med PSOE och Susana Díaz. De tänker inte ge vika för sina krav.

Enda hoppet för PSOE att hitta en samarbetspartner står nu till högerpartiet Partido Popular som har 33 platser i det andalusiska parlamentet. Men PP som skulle träffat socialisterna vid 16-tiden på onsdagen har tackat nej. Det ser ut att bli en tredje negativ förtroendeomröstning i parlamentet om Susana Díaz kan väljas till regional president i Andalusien.

Det blir i så fall första gången i regionen Andalusiens historia där tre förtroendeomröstningar har genomförts utan att godkänna presidenten.

PSOE:s talesman Mario Jiménez har vägrat att kommentera om partiet kommer att avstå från att kalla till en ny omröstning före den 24 maj. Beslutet måste tas av parlamentets talman, socialisten Juan Pablo Durán.

Annons

Socialistpartiet PSOE har styrt i Andalusien sedan 1982 då regionalt val infördes. Det regionala PSOE-partiet i Andalusien är det socialdemokratiska parti som suttit längst på regional nivå i Europa.

Vid valet i mars gjorde PSOE sitt sämsta val någonsin i Andalusien. Partiet skakas av korruptionsskandaler där flera tidigare presidenter har blivit avstängda från partiet.

Om inte den minoritetsledda PSOE-regeringen kan hitta en samarbetspartner kan det mycket väl bli extraval.