Debatten har pågått i flera år. Ska Andalusien införa turistskatt? Svaret är: inte nu. 

Efter ett möte som leddes av Andalusiens minister för turism, sport och kultur, Arturo Bernal, och flera högt uppsatta representanter från entreprenörsföreningar och kommunerna har man kommit fram till att tiden ännu inte är mogen för en turistskatt. Istället föreslås att man ska etablera en grupp för att utvärdera turismhållbarhet. 

Efter mötet var alla överens om hur viktig turismen är för regionen. Bernal påminde om att turismen genererar 450 000 jobb och drar in omkring 26 miljarder euro varje år. De var även överens om behovet av bättre finansiering till kommunerna som tar den största turismbördan och att ta fram en modell för en hållbar samlevnad mellan besökare och lokalbefolkningen. 

Tillsammans förklarade de som medverkade på mötet att arbetet med att bevaka turismens hållbarhet börjar nu. Man har inte satt upp ett slutdatum för projektet men dess mål och metoder är etablerade. Bernal sade att “det känns för tidigt att prata om en turistskatt utan data på hur en sådan skulle påverka ekonomin”. Han påminde också att det ännu inte har definierats hur hög en sådan skatt skulle vara. Därför kommer nu en grupp människor arbeta med att analysera skatter och modeller för ekonomisk hållbarhet. Med informationen som samlas in ska man främst försöka lösa problem som finns med samlevnaden i kommuner med ett högt antal turister. 

Annons

Bernal underströk fördelarna med turismen och därför hur viktigt det är att motverka att den vänder och får negativ effekt. Något som skett på flera håll i landet med stora demonstrationer mot överbefolkningen som kan följa med ett stort antal besökare. 

Vad som är klart är att diskussionen om turistskatt har lagts på is fram till dess att man har en tydligare bild över hur den skulle påverka regionen.