Kubaregimens relation till vänstergerillan ETA vars medlemmar har gömt sig på ön har varit ett av skälen till att USA har inkluderat Kuba på listan över länder som stöder terrorism. Enligt Washington har Castro-regimen distanserat sig till ETA varför Kuba avlägsnas från listan som de varit på sedan 1982. Det uppger flera spanska medier.

Den årliga rapporten ”landsrapporter om terrorism” som utarbetas av det amerikanska utrikesdepartementet är att närvaron av ETA-medlemmar i Kuba har varit ett av de argument som upprepats år efter år för att inkludera Kuba på ”svarta listan”.

De senaste tre rapporterna har Washington observerat att det uppstått en ”klyfta” mellan Kuba och vänstergerillan ETA, och de nämner även ett utökat polissamarbete mellan Havanna och Spanien.

Washington har länge anklagat de kubanska myndigheterna att stödja den colombianska FARC-gerillan och ETA. Kuba har liksom Venezuela fungerat som en fristat för efterlysta ETA-medlemmar.

Annons

Enligt källor vid Washington ska regeringen i Havanna tillåtit den spanska polisen att resa till landet för att lokalisera eventuellt misstänkta terrorister. Någon bekräftelse från spanskt håll om detta stämmer finns inte.

Enligt Washington finns det inga bevis för att den kubanska regeringen skulle ge vapen eller militär utbildning för terroristgrupper.