100 gripna svenska medborgare på Solkusten sedan 2018. Sveriges ambassadör i Spanien, Teppo Taurianen, är medveten om att det finns gängkriminella svenska medborgare på Solkusten men betonar det samarbete som finns mellan de båda ländernas poliser. Narkotikahandeln är en stor utmaning och det finns inga enkla lösningar, säger Taurianen. I en stor intervju på måndagen i Málagaprovinsens största dagstidning Diario SUR berättar Sveriges ambassadör hur det är att besöka Málaga. Som Svenska Magasinet tidigare har berättat närvarade Teppo Taurianen i samband med en utställning om Raoul Wallenberg på Caja Blanca i slutet på oktober.

Ambassadörens första intryck av Spanien var i samband med att han studerade spanska i Pedregalejo under tre månader 1981.
– Nu är Málaga en helt annan stad som har förbättrats avsevärt.

Tidningen skriver att det finns många svenskar på Costa del Sol, i synnerhet i Fuengirola, Marbella och Mijas. Ambassaden har inga konkreta uppgifter på hur många svenskar som är här.

– Men vi vet att det i Spanien finns cirka 25.000 mantalsskrivna svenskar. Vi uppskattar att 30 eller 40 procent av dessa finns på Costa del Sol.

Annons

Pandemin har gjort att många väljer att distanspendla.
– Vi vet att det finns svenskar som har flyttat till Costa del Sol. Tidigare var det sol och bostadsturism som gällde. Nu kommer barnfamiljer och företagare som letar efter den livskvalitet som finns här.

Intervjun kommer även in på gruppen gängkriminella svenska medborgare.

Har Sverige problem med narkotikahandel? Polisen räknar med över 100 gripanden av svenska medborgare på Costa del Sol sedan 2018.

– Jag tror att vi står inför ett globalt problem. Tyvärr är Costa del Sol en plats som dessa kriminella väljer. Bland dessa finns svenskar. Vi vet att dessa kriminella gäng är aktiva. Hela samhället står inför en stor utmaning och det finns inga enkla lösningar.

Ambassadören tillägger att svensk polis har ett nära samarbete med den spanska polisen.

De flesta av dessa brottslingar har ett migrerande ursprung. Tycker du att integrationen misslyckas i Sverige?

– Det är ett ämne som berör oss dagligen i Sverige. Vi har tagit emot många invandrare och flyktingar de senaste åren. Bara under 2015 anlände cirka 165.000. Det är människor som kommer från andra kulturer, som inte kan språket och som inte heller pratar engelska. Att få dessa integrerade i samhället är en stor utmaning, och som är oroande.

Ambassadören får frågan om utbildning och säger att ”i vårt fall är problemet att antalet invandrare var så högt på kort tid att systemet inte kunde ta hand om dem”.

Teppo Taurianen kommenterar även välfärdsstaten och klimatförändringarna. Han får även frågan om munskydd .

– Jag är ingen expert. Här i Spanien finns kravet, men inte i Sverige. Experter i Sverige varnar för riskerna med att bära munskydd då det kan ge en falsk känsla av säkerhet.

(Foto: Government Offices/Kristian Pohl)